Venäjä on lapioinut vuosien varrella säkkikaupalla rahaa SDP:n korkeissa asemissa toimiville “kaasuputkimiehille”. Jussi Halla-ahon (ps.) ja Eero Heinäluoman välinen kiivasssanainen kaasuputkea koskeva väittely on noussut jälleen julkisuuteen.

Jussi Halla-aho ja Eero Heinäluoma ottivat 2019 Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n eurovaalipaneelissa kunnolla yhteen Venäjän kaasuputkihankkeista ja poliittisesta korruptiosta. Kaasuputkiaihe oli Heinäluomalle niin herkkä, että hän alkoi huutaa muiden keskustelijoiden päälle.

Perussuomalaisiin kuuluva Tommi O. Pälve julkaisi tänään iltapäivällä videon, jota on katsottu kymmeniätuhansia kertoja:

Halla-aho kommentoi videolla:

– Olen erittäin huolissani siitä, että Euroopassa on erilaisia entisiä hallitusten päämiehiä, jotka lobbaavat esimerkiksi Venäjän kaasuteollisuuden asiaa ja siten Kremlin asiaa.

– Se on pelottavaa. Se lisää Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä ja näin ollen lisää Venäjän poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa.

Halla-aho viittasi entiseen pääministeri Paavo Lipposeen (sd.), joka on tienannut isot rahat toimiessaan Nord Stream -kaasuputkia rakentavan yhtiön konsulttina.

Heinäluoma korottaa videolla ääntään:

– Tämä alkaa mennä aivan mahdottomille urille tämä keskustelu. Täällä heitetään ihan mitä tahansa.

Hän selitti, että Nord Stream 2 on laillinen hanke, jonka edistämisestä ovat kiinnostuneita Saksa, Venäjä ja muutkin tahot, joten sitä ei voi verrata Itävallan korruptiokohuun.

– Se on eri asia kuin ilmoittaa, että antakaa minulle rahaa, niin minä annan valtion rakennusurakoita vastineeksi, Heinäluoma sanoi. Se on korruptiota.

Halla-aho painotti, että Kreml haluaa poliittista vipuvartta Euroopassa, ja että sitä voi hankkia myös kaupallisin keinoin, kuten kaasuputken kautta. Heinäluoma vastasi tähän, että putkea tukee myös Saksan Angela Merkel, joka haluaa järjestää Euroopan energiahuollon.

– Siitä onkin aina seurannut hyvää, kun Saksa ja Venäjä ovat löytäneet yhteisiä intressejä Euroopassa, Halla-aho tylytti.

”Onkohan Heinäluoma ylpeä kontribuutiostaan”?

Heinäluoman Venäjälle suopeat kommentit ovat herättäneet kummastusta. Lapin yliopiston prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää pohtii, ”onkohan Eero Heinäluoma ylpeä omasta kontribuutiostaan siinä täällä kiertävässä videossa, jossa hän keskustelee Halla-ahon kanssa Venäjän kaasuputkihankkeesta?”

SUOMEN UUTISET