Eduskunnan välikysymyskeskustelussa tänään perussuomalaiset nosti esille laajasti suomalaisen energiapolitiikan virheitä ja vihreän siirtymän seurauksia. Hallituksen edustajilta kuultiin vastaukseksi itsestäänselvyyksiä ja energiakriisistä syytettiin Putinia.

Eduskunnassa tänään hallitus vastasi perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin yhteiseen välikysymykseen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta.

Ministerilounaita ja soijalattea

Perussuomalaisten Rami Lehto sivalsi hallitusta tarrautumisesta kiinni hiilineutraalisuustavoitteeseen samalla, kun kotimaista energiatuotantoa on ajettu alas.

– Tapahtui maailmalla mitä tahansa, yksi on ja pysyy: hallituksen tavoite pakottaa Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ja turve onkin teille kirosana omavaraisuudesta välittämättä. Te ette näe tavoitteiden vihersokaisemana kansamme hätätilaa. Teidän katseenne onkin tiukasti maailman kunnianhimoisimmassa ilmastopolitiikassa, unohtamatta tietysti ilmastokehitysavun kaksinkertaistamista.

Ministereille Lehto muistutti, että ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka iskee kipeimmin tavan kansalaiseen.

– Samaan aikaan kun te syötte ministerilounaita ja juotte soijalattejanne, köyhin osa suomalaisista joutuu kohta kylmissä torpissaan turvautumaan pettuleipään ja kahvinkorvikkeisiin — rahat eivät muuhun riitä. Tosin kohta EU varmaan kieltää pettuleivänkin valmistuksen, koska siihen käytetään puuta.

Ranne huomautti vastuun väistelystä

Energiakriisin ja hintojen nousun hallituksen edustajat vierittivät tuttuun tapaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin syyksi. Lulu Ranne huomautti vastuun väistelystä ja vaati hallitukselta ripeitä toimia.

– Hallitus väittää toistuvasti, että energian ja muiden hyödykkeiden hinnannousu johtuu Venäjän toimista. Energiakriisin pääsyy on kuitenkin vakaan ydinvoiman alasajo Euroopassa. Ei kallista kaasusähköäkään tarvittaisi, jos edullista ja vakaata perusvoimaa olisi tarpeeksi. Euroopassa on suljettu pelkästään vuodesta 2019 tähän päivään mennessä kymmenen ydinreaktoria. Ne vastaavat kuutta ja puolta Olkiluoto kolmosta. Vuoden lopussa Saksa sulkee vielä kolme lisää, eli vähennys alkaa olemaan yhdeksän Olkiluoto kolmosen verran.

– Kun talous alkoi keväällä 2021 toipua koronasta, inflaatio alkoi ja sähköntuotannon vakaus oli kriisissä. Tämä kriisi on pääosin Euroopan itse aiheuttama. Oletteko valmis nopeuttamaan pienydinvoimaloiden vaatimaa lainsäädäntöä ja myötävaikuttamaan uuden laitostoimittajan löytymiseen Hanhikiven voimalaan? Te olette aivan liian hitaita.

Demarit rahastivat kaasuputkihankkeella

Ex-pääministeri ja SDP:n ex-puheenjohtaja Paavo Lipponen on tunnetusti tehnyt ison tilin konsultoimalla Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa, jonka suurin omistaja on kaasujätti Gazprom. Perussuomalaisten Mauri Peltokangas toikin asian esille.

– Täällä kun puhutaan menneisyydestä ja vastuista, niin muistellaanpa hieman. Itämerellä pulppuavat tällä hetkellä, lainausmerkeissä, Lipposen ja Heinäluoman rakkaan lapsen metaanisuihkulähteet. Demarit rahastivat aikoinaan raakasti Nord Stream -kaasuputkihankkeella. Arvatkaapas, mihin putkista hyötynyt Venäjä kaasurahojaan tänään Ukrainassa käyttää? Tässä kohtaa, kyllä, on syytä olla hyvin hiljaa. Joidenkin kädet ovat kirjaimellisesti punaisessa nesteessä.

Peltokangas sivalsi myös turpeen alasajosta.

– Te nostatte omavaraisuusastetta tuhoamalla energiahuoltovarmuutta, tuhoamalla turvetuotannon. Kyllä, ministeri Lintilä, hallitus oli osasyyllisenä turpeen alasajossa, ja turve on yksi energiahuoltovarmuutemme kivijaloista. Ilouutinen on, että turvetta tullaan käyttämään, mutta onko nyt niin, että ne, jotka sen sieltä meille nostavat, saavat sellaiset sopimukset, että ne kattavat heidän tulevaisuuden tekemisensä.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

SUOMEN UUTISET