Eduskunta käsitteli keskiviikkona perussuomalaisten välikysymystä energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela käsitteli puheessaan ratkaisuja korkealle sähkön hinnalle ja uhkia kiihtyvästä Euroopan unionin liittovaltiokehityksestä.

– Käsillä olevat energia‑ ja sähkökriisit eivät tulleet puskista. Euroopassa on varoituksista huolimatta harjoitettu politiikkaa, joka on tehnyt maanosaa riippuvaiseksi Venäjästä, ja nyt tästä maksetaan kallista hintaa, Jari Koskela totesi puheessaan.

Kivihiiltä ja turvetta rinnalle

Koskelan mukaan paljon hehkutettu vihreä siirtymä ja tuulivoima eivät ole ratkaisuja sähkökriisiin juuri tässä tilanteessa. Vaikka tuulivoimalla on parhaimmillaan potentiaali, joka vastaa yli kaksinkertaisesti Olkiluoto 3:n tuottoa, tarvitaan sähköä myös tuulettomina päivinä, jolloin tuulivoima tuottaa vain pienen murto-osan maksimistaan.

– Tarvitsemme siis vesivoimaa, kivihiiltä, turvetta ja haketta tuulivoiman rinnalle säätövoimaksi. Tämä on yksinkertainen fakta. Hallitus ei ole osoittanut selkeää tahtotilaa turvata säätövoimana tarvittavien tuotantomuotojen toimintaympäristöä edes lyhyellä tähtäimellä. Lisäydinvoiman rakentamiseen menee vielä vuosia, joten se ei ole tässä tilanteessa ratkaisu, Koskela painotti.

Päästökauppa tauolle tai Viron malliin

Yhtenä ratkaisukeinona Koskela esitti päästökaupan tauottamista. Vaihtoehtoisesti päästökaupassa voitaisiin siirtyä Viron malliin, jossa päästökauppatuloja on korvamerkitty päästökaupasta kärsivälle teollisuudelle. Tällä toimella voitaisiin parantaa turpeen ja kivihiilen kilpailukykyä. Koskela toivoi myös malttia yhteiskunnan sähköistämiseen tilanteessa, jossa sähkön tarjontaa on jo nyt vähemmän kuin kysyntää.

– Tarvitsemme myös kotimaista haketta. Esimerkiksi ilmastopaneeli on suosittanut, että puun Venäjän-tuonti pitäisi korvata tuomalla tänne kirjanpainajatoukan vaurioittamaa puuta Keski-Euroopan metsistä. Nyt hallituksen pitää kuunnella enemmän energia-alan asiantuntijoita kuin hyvin kapeasti maailmaa tarkastelevia ilmastotieteilijöitä, edustaja Koskela totesi.

EU:ssa juonitaan suunnitelmia

Koskela piti vaarana, että käsillä olevaa energia- ja sähkökriisiä käytetään välineenä edistää Suomelle haitallista Euroopan unionin liittovaltiokehitystä.

– Suomen pitää noudattaa eduskunnan tahtotilaa, eikä meidän pidä sitoutua toimiin, jotka muokkaavat EU:ta tulonsiirtounionin suuntaan. Pahoin pelkään, että EU:ssa juonitaan suunnitelmia, joilla suomalaisten veronmaksajien rahoja ohjataan muun muassa Euroopan energiaköyhyyden torjumiseen ja energiaremontteihin.

– Jos suunniteltu EU-tason windfall-vero tulee käyttöön, on Suomen ehdottomasti pidettävä verotulojen ohjaaminen kansallisissa käsissä. Koskelan mukaan EU:lle ei pidä siirtää verotusoikeutta, ja hallituksen on päättäväisesti torjuttava tällaiset ehdotukset, Koskela painotti.

SUOMEN UUTISET