Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Demareiden kaasuputkimiehet tekivät hyvän tilin myymällä energiariippuvuutta Venäjästä

07.10.2022 |17:43

Eduskunta käsitteli keskiviikkona perussuomalaisten jättämää välikysymystä energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta. Kansanedustaja Sanna Antikainen huomautti välikysymyskeskustelussa, että SDP:ssä toimii keskeisiä päättäjiä, jotka ovat tukeneet Venäjän kaasuputkihankkeita ja aiheuttaneet Eurooppaan uuden turvallisuusuhan.

Muista oppositiopuolueista välikysymykseen liittyivät myös kristillisdemokraatit sekä Liike Nyt. Pääaiheiksi nousivat sekä sähkön ennätyksellisen korkea hinta ja kotimaisen sähköntuotannon huoltovarmuus että Nord Stream -kaasuputket ja niiden muodostama mahdollinen turvallisuusuhka.

– Hallitukselle ja pääministerille haluaisin sanoa, että SDP-puolueessa on keskeisiä päättäjiä, jotka ovat auttaneet Venäjää heidän kaasuputkihankkeissaan. SDP:n keskeisiä poliitikkoja on konsultoinut Kremliä, ja he ovat aiheuttaneet tällä toiminnallaan turvallisuusuhan Eurooppaan. Samalla he ovat turvanneet vain oman taloudellisen asemansa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistutti täysistunnossa.

– Entinen pääministeri Paavo Lipponen tienasi kaasuputkihankkeella Gazpromilta lähes kolme miljoonaa. SDP:n nykyinen — siis korostan, nykyinen — puoluesihteeri Antton Rönnholm tienasi Gazpromilta 180 000 euroa. Nykyinen SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma oli suuri Nord Streamin puolustaja, siis sen kaasuputken puolustelija, joka nyt vuotaa tuossa aivan lähellämme.

Olisiko Uniperin konkurssi auttanut?

Myös Fortumin raskaasti tappiollisen tytäryhtiö Uniperin kohtaloa ja siihen johtaneita Suomen kannalta epäedullisesti päättyneitä neuvotteluita käsiteltiin useaan otteeseen. Monen käänteen jälkeen Uniperin kansallistaminen pilkkahintaan näyttää todennäköiseltä. Fortumille ja sitä kautta suomalaisille veronmaksajille lopputulos on kaikkea muuta kuin hyvä.

– Ottaen huomioon nämä Uniperin valtavat tappiot, jotka ovat 12,4 miljardia, ja siitä Fortumille seuranneet 11,6 miljardin euron liiketappiot vuoden alkupuoliskolta, on kysymys siitä, olisiko pelastamisyritysten sijasta ollut kannattavampaa pyrkiä rajaamaan riskiä ja antaa Uniperin mennä konkurssiin, kun otetaan huomioon, että Fortumin Uniper-investoinnin alkuperäinen hinta oli vain 6,2 miljardia euroa? Antikainen kysyi hallitukselta.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat