Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne tervehtii ilolla sekä Fortumin että Aalto-yliopiston professori Peter Lundin avauksia Suomen energiatuotannon ratkaisuiksi.

Lulu Ranne on tyytyväinen Fortumin lupaukseen (Yle 17.10.2022) kaksivuotinen selvitys uuden ydinvoiman edellytyksistä Suomen ja Ruotsin markkinoille. Ruotsiin syntynyt hallitusratkaisu ja sen linjaukset lupaavat kehittää ydinvoimaa, ja siten Fortumin selvitys langennee hedelmälliseen maaperään myös Ruotsissa.

– Suomessa me perussuomalaiset olemme jo pitkään peräänkuuluttaneet muun muassa modulaaristen pienydinvoimaloiden nopeutetun käyttöönoton mahdollisuuksia. Tein asiasta jo maaliskuussa kirjallisen kysymyksen energia-asioista vastaavalle ministeri Mika Lintilälle.

Tuulivoima ei tuota tyynellä

Ranne pistää ilolla merkille myös miten tuulivoiman kiivaanakin puolestapuhujana tunnettu Aalto-yliopiston professori Peter Lund on puolestaan herännyt siihen, ettei tuulivoima tuota tyynellä, emmekä Euroopan energiakriisissä voi enää luottaa tuonnin riittävyyteen (Verkkouutiset 17.10.2022). Joka tapauksessa Suomen heikko omavaraisuus nostaa sähkön hintoja.

– Professori Lund esittääkin Wärtsilän monipolttoainemoottoreita huipputehon tuotantoon biopohjaisilla tai synteettisillä polttoaineilla.

Suomi liian riippuvainen tuonnista

Ranteen mukaan moottorivoimaloita voitaisiin rakentaa hajautetusti pitkin Suomea, jolloin biokaasulle ja -dieselille, vedylle sekä synteettisille polttoaineille syntyisi paikallisia markkinoita.

– Tuulivoimapuistoille tulisikin asettaa säätövoimavelvoite, jonka ne voisivat täyttää tuottamalla sähkön ylituotannollaan vetyä tai synteettistä polttoainetta, ja tuottaa tyynellä puuttumaan jäävän tehon monipolttoainemoottoreilla.

– Suomi on päästänyt energiahuoltonsa aivan liian riippuvaiseksi tuonnista, minkä professori Lundkin nyt myöntää. Harmi, että tarvittiin näin kaamea herätys energiakriisin muodossa, ennen kuin järki alkaa palaamaan pätkittäin energiakeskusteluun, Ranne sanoo.

SUOMEN UUTISET