Perussuomalaiset nosti eduskunnan kyselytunnilla esille riskin sähkön riittämättömyydestä talven aikana. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo totesi, että energiatuotannossa on tehty vastuuttomia linjauksia.

– Nyt Suomi on energiapoliittisilla päätöksillään sitonut meidät kansalaiset tuulivoiman armoille, sanoi Riikka Slunga-Poutsalo.

– Sähkön pörssihinnan jäätyminen korkealle ei johdu tällä hetkellä siitä, ettei tuulisi vaan siitä, että tuulimyllyt uutistietojen mukaan ”yllättäen” jäätyvät.

Riittääkö sähkö?

Slunga-Poutsalo huomautti, ettei eteläisessä Suomessa ole vielä edes nähty kunnon pakkasia, mutta silti jo väläytellään, että sähkön riittävyys on koetuksella.

Perussuomalaiset ovat esittäneet listan toimista, joilla voidaan vaikuttaa sekä energiatuotannon turvaamiseen että sähkölaskujen kohtuullisuuteen.

– Onko hallitus mielestänne tehnyt kaikkensa, jotta sähköä tulevana talvena riittäisi kaikille? Slunga-Poutsalo kysyi pääministerin sijaiselta Annika Saarikolta (kesk.).

Saarikko ei vastannut riittävyyteen

Ministeri Saarikko totesi, että tänään 1.12. on astunut voimaan sähkön määräaikainen arvonlisäveronalennus. Hän totesi, että myös sähkölaskujen verovähennysoikeus on tulossa ja pienituloisimmille sähköavustus Kelan kautta.

Saarikko kuitenkin huomautti, ettei hallitus voi paikata koko harmia ja riskiä, joka korkeista sähkölaskuista syntyy.

Toiset maksavat 50 senttiä, toiset viisi senttiä

Slunga-Poutsalo totesi, ettei hän kysynyt niinkään sähkölaskuista vaan energian riittävyydestä.

– Mutta mennään niihin laskuihin: Meillä on kahden kerroksen väkeä. Monella on vielä edullinen sähkösopimus, kun taas toisilla on pörssisähkö tai koko ajan nousevat kiinteät sopimukset ilman vaihtoehtoja.

– Näissä sähköarpajaisissa toiset maksavat sähköstään 50 senttiä ja toiset viisi senttiä kilowattitunnilta, Slunga-Poutsalo huomautti.

– Edullisen sähkösopimuksen kanssa ei tarvitse sähköä säästellä. Toisaalla kulutuksesta on karsittu jo kaikki, jopa se asumismukavuus, mistä asiantuntijoiden suulla ei saa karsia. Rahat eivät vain riitä.

Keskituloiset pulassa

Slunga-Poutsalo huomautti, että yhä suurempi joukko keskituloisiakin ajautuu tilanteeseen, missä joutuu pohtimaan päivittäistä selviämistä.

– Joukko, joka on liian köyhä pärjätäkseen omillaan mutta liian rikas saadakseen yhteiskunnalta tukia, edes näitä tilapäisiä sähkötukia.

– Tämä hallitus on penännyt koko kauden kansalaisten yhdenvertaista kohtelua eri esitystensä kohdalla. Arvoisa hallitus, missä on kansalaisten yhdenvertainen kohtelu nyt? Slunga-Poutsalo kysyi.

Ministeri Saarikko kehui vastauksessaan sosiaaliturvan indeksikorotuksia pienituloisimmille ja edellä mainittuja sähkölaskua kompensoivia toimia, joista osa tulee tammikuussa väliaikaisesti voimaan.

Suomen Uutiset