Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho tarkastelee Venäjää tiedemiehen kriittisin silmin. Venäjän neuroottinen diktaattori on vienyt maansa sotaan, jota ei voi voittaa, eikä hävitä. Umpikuja ratkeaa tavalla tai toisella.

Putin on henkilö, jolle häviäminen ei ole vaihtoehto. Hänen henkiset ominaisuutensa ja nykyinen mielentilansa tekevät sodan päättämisen mahdottomaksi ilman voittoa, Jussi Halla-aho kirjoittaa Twitterissä.

Halla-ahon mukaan Venäjä ei kaiken todennäköisyyden mukaan voi voittaa sotaa, koska armeijan henkinen ja materiaalinen perusta heikkenee kaiken aikaa. Ukraina puolestaan näyttää vahvistuvan päivästä toiseen. Putin ymmärtää tämän ja yrittää korvata armeijan laadullisia puutteita lisäämällä sotilaiden määrää.

Neljännessä teesissään Halla-aho muistuttaa, että venäläiset ovat erittäinkin hyviä kuolemaan ja massoittain johtajiensa puolesta. Toki on tapauksia – kuten vuonna 1917 – jolloin kuppi on mennyt nurin käsittämättömässä sodassa: sotilaat ovat lopettaneet taistelun ja kääntyneet johtajiaan vastaan.

Sota jatkuu, kunnes materiaali loppuu

Halla-aho nostaa viidessä teesissään esiin jokaisen Euroopan kansalaisen päässä kuumottavan ajatuksen ydintuhosta. Hänen mukaansa Putin ei käytä ydinasetta, koska sillä olisi katastrofaaliset seuraukset myös hänen omalle fyysiselle olemassaololleen.

Koska Putinilla on omat rajoitteensa tuhota koko Ukraina kertaheitolla ydinaseiden ylivoimalla, hän heittää sen sijaan yhä lisää sotilaita sodan lihamyllyyn. Kunnes sotilaat loppuvat tai Putinille itselleen tapahtuu jotakin.

– Hän todennäköisesti uskoo ajan olevan puolellaan mutta en usko siihen tässä tapauksessa. Länsi ja erityisesti Yhdysvallat sekä Britannia ovat investoineet niin paljon poliittista pääomaa hänen lyömiseensä, että hänen voittonsa ei enää ole vaihtoehto. Niillä on paljon enemmän ja paljon parempaa materiaalia kuin Putinilla, Halla-aho perustelee seitsemännessä teesissään.

Putinin syrjäyttäminen ainoa ratkaisu

Kremlin eliitin ja Venäjän armeijan piirissä on henkilöitä, jotka ymmärtävät mitä on tapahtumassa. Venäjä on jo hävinnyt paljon ja lisää menetyksiä on tulossa sodan jatkuessa. Kyseiset henkilöt ymmärtävät myös, että Putin ei aio perääntyä.

Niinpä Halla-ahon viimeisen teesin mukaan ainoaksi ratkaisuksi umpikujaan jää Putinin syrjäyttäminen, se on kaikkein todennäköisin näkymä:

– Venäjän federaation turvallisuusneuvosto lähettää Putinin ”lomalle” ja kollektiivinen johto hakee tämän jälkeen tulitaukoa sekä jonkinlaista kompromissia.

SUOMEN UUTISET