Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sekä kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmettelevät muun muassa kokoomuksesta, SDP:stä ja vihreistä tulevia kommentteja, joiden mukaan armeijakomennusta pakoileville venäläisille voisi myöntää turvapaikan Suomesta.

Jussi Halla-aho pitää kommentteja naiiveina ja huomauttaa, että kyselytutkimusten mukaan enemmistö venäläisistä tukee hävityssotaa Ukrainassa: he eivät vain ole itse valmiita menemään rintamalle.

– Tämä on venäläisille tyypillistä ajattelua. Ne, joilla on varaa, ovat viettäneet suuren osan ajastaan länsimaissa. Heidän lapsensa ovat opiskelleet eurooppalaisissa oppilaitoksissa. Silti – tai juuri siksi – he ovat kannattaneet Putinin hallintoa. Putin on suosittu, koska hän on tähän asti tarjonnut keskiluokalle mahdollisuuden sekä länsimaisiin mukavuuksiin että suurvenäläisiin fantasioihin, Halla-aho kirjoittaa.

Itärajalta tulvii venäläisiä

Perussuomalaiset on kesästä asti vaatinut turistiviisumien keskeyttämistä kokonaan.

– Tätäkään ei ole saatu tehtyä. Jokainen voi nyt katsoa kelikameroita itärajalta ja lukea uutisia tuhansista ja tuhansista päivittäin Suomeen tulevista venäläisistä. Tilanne on täysin kestämätön ja liikenne kiihtyy, Riikka Purra huomauttaa.

Kyseessä on Purran mukaan selvä riskitekijä, sillä ihmisjoukoissa voi tulla ketä tahansa.

– Voi tulla toki turisteja, mutta voi tulla myös soluttautujia ja turvallisuusuhkia, joita emme halua.

Ei turvapaikkaperuste

Liikekannallepano tai asevelvollisuus ei voi olla perussuomalaisten mielestä turvapaikkaperuste, vaikka esimerkiksi Eritreasta tällaisia henkilöitä tulee ja he saavat turvapaikan.

– Näin ei pitäisi olla eikä etenkään suhteessa Venäjään, joka käy raakaa sotaa Ukrainassa ja on meidän historiallinen sekä tulevaisuuden uhkamme.

Venäjältä syystä tai toisesta nyt pois haluavat eivät Purran mielestä tervetulleita Suomeen itärajan yli.

– Meidän täytyy tehdä samanlainen päätös kuin Latviassa: yksikään liikekannallepanoa pakeneva venäläinen ei saa turvapaikkaa.

Viisumit pois – rajalaki käyttöön

– Itäraja täytyy saada kiinni ja turistiviisumit keskeyttää. Oikeuskanslerikin Tuoman Pöystikin on muuttanut asiassa mieltään ja turistiviisumeita voidaan myös taannehtivasti mahdollisesti peruuttaa, Purra huomauttaa.

– Lisäksi onneksi meillä on heinäkuussa hyväksytty uusi rajalaki ja siellä pykälät, joilla voidaan ensisijaisenakin toimena sulkea itäraja ja olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia.

Purra muistuttaa edelleen, että välineellistetyn ja ei-välineellistetyn maahantulon raja on hiuksenhieno.

Kokoomus väläyttää venäläisten vastaanottoa

Kokoomuksen linja ei selvästikään ole kristallikirkas kuten perussuomalaisilla. Kokoomuksen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen väläyttää päivän Helsingin Sanomissa, että asepalvelusta pakoileville venäläisille voisi myöntää turvapaikan Suomesta.

– Kokoomuksen linja on sekaisin, raja kiinni – raja auki. Eduskunnassa on vain yksi puolue, joka haluaa itärajan kiinni: perussuomalaiset.

Maasta poistuvat eivät vastusta sotaa

Halla-aho korostaa, että ne, jotka nyt pakenevat Venäjältä, eivät vastusta sotaa vaan liikekannallepanoa.

– Päästyään länsimaihin ja pelastettuaan oman nahkansa he jatkavat sodan ja Putinin kannattamista.

– On hyvä, että Putinin sota osuu myös ”tavalliseen venäläiseen”, joka tähän asti on voinut heiluttaa sotalippua kotisohvalta käsin.

Halla-aho toivoo, että tämä johtaa Venäjällä levottomuuksiin, kapinaan ja vallankumoukseen.

– Se on meidän kaikkien etumme. Länsimaiden ei pidä tarjota turvapaikkajärjestelmällään venttiiliä paineen purkautumiselle, Halla-aho huomauttaa.

SUOMEN UUTISET