Kun venäläisten turistiviisumeilla maahantulo lopulta saadaan keskeytettyä, on Suomella edessä jo uusi ongelma, eli suojelua maastamme hakevat henkilöt. Perussuomalaisten kanta on kuitenkin selvä: kenellekään Venäjältä saapuvalle ei pidä tarjota suojaa. – Vastaavan päätöksen on tehnyt esimerkiksi Latvia, eli yksikään liikekannallepanoa pakeneva venäläinen ei saa turvapaikkaa, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

Hallituspuolueista ja kokoomuksesta on juuri viestitetty, että liikekannallepanoa ja sotimaan lähtemistä pakeneville venäläisille pitäisi mahdollistaa kansainvälinen suojelu, vaikka virallisesti nämä eivät ole edes perusteita turvapaikalle.

– Turistiviisumeihin verrattuna tämä asia on huomattavasti vaikeampi, sillä siinä vastakkain on oikeus hakea turvaa ja kansallinen turvallisuus ja Suomen etu. Venäläiset ovat muutenkin yksi yleisimpiä turvapaikanhakijaryhmiä, mitä monet kansalaiset eivät varmastikaan tiedä.

– Koska venäläisistä toisinajattelijoista ollaan yhtäkkiä niin huolissaan, hallitus on jopa valmis tuomaan aivan uudenlaisen viisumin, humanitaarisen viisumin, heidän avukseen. Toteutuessaan viisumi ei toki olisi rajattu vain venäläisiin vaan kaikenmaalaisiin ihmisiin, joiden olisi hallituksen mukaan hyvä saada anottua turvaa jo lähtömaastaan käsin. Onneksi ministeriöstä on viestitetty, että humanitaarista viisumia ei ehditä valmistella enää tämän kauden aikana, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

Venäläisten enemmistö tukee sotaa

Varsinaisten toisinajattelijoiden tai hallinnon vastustajien, puhumattakaan sodan vastustajien, seulominen tulijoista on tietenkin täysin mahdoton tehtävä, kuten kaikki tietävät.

– Suomalainen järjestelmä ei ole koskaan kyennyt seulomaan turvapaikanhakijoista huijareita, onnenonkijoita tai rikollisia eikä se pysty siihen venäläistenkään kohdalla, Purra sanoo.

Hän muistuttaa, että venäläisten enemmistö tukee sotatoimia Ukrainassa, vaikka he eivät itse rintamalle haluaisikaan.

– Perussuomalaisten kanta on selvä. Meidän ei pidä tarjota suojaa kenellekään Venäjältä nyt saapuvalle. Vastaavan päätöksen on tehnyt esimerkiksi Latvia – yksikään liikekannallepanoa pakeneva venäläinen ei saa turvapaikkaa.

– Ensinnäkään meidän ei pidä helpottaa Putinin mahdollisuuksia toimia millään tavalla. Toisekseen saapujissa hyvin mahdollisesti on paitsi erikseen lähetettyjä eli nykytermein välineellistettyjä turvapaikanhakijoita, jotka ovat turvallisuusuhka jo itsessään, myös henkilöitä, joita Venäjä myöhemmin hyödyntää edistääkseen intressejään täällä. Vaikka virallinen Venäjä on tällä hetkellä liian kiireinen muualla, ei se tule aina sitä olemaan, ja silloin huomio kääntyy muualle.

Rajalaki mahdollistaa rajan sulkemisen

Uudistettu rajalaki, joka hyväksyttiin vaikean väännön jälkeen heinäkuussa, tarjoaa mahdollisuuden sulkea tarvittaessa koko itäraja.

-Perusteet tälle löytyvät kansallisesta turvallisuudesta ja laajamittaisesta tai välineellistetystä maahantulosta. Laki hyväksyttiin viime tingassa, ja olen erittäin tyytyväinen, että pitkäaikainen työ tuotti tulosta. Mikäli uusia pykäliä laissa ei olisi, tällä hetkellä tilanne olisi huomattavasti pahempi, Purra sanoo.

Hän muistuttaa, että toisaalta lakipykälät eivät itsessään suojele rajojamme, vaan niiden mahdollistamat päätökset pitää tehdä valtioneuvostossa.

– Toivottavasti siihen ei mene yhtä kauan kuin turistiviisumien kieltoon, vaikka perustuslakifundamentalistit, verorahoilla toimivat pakolaisetujärjestöt ja eduskunnan utopistit huutaisivat kurkku suorana vastaan.

– Itäraja voidaan ja se täytyy sulkea ensisijaisena toimenpiteenä, kun tilanne kärjistyy. Turvapaikkahakemuksia ei tarvitse ottaa vastaan rajanylityspaikoilla, jotka siis suljetaan kokonaan, mutta ei myöskään maastorajoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että metsän kautta pyrkiviä ei päästetä lähestymään. Heitä voidaan fyysisesti estää.

Kaksoiskansalaisuuksista luovuttava

Purra alleviivaa, kuinka tärkeää on, että Suomella on nyt käytössä lainsäädännön tarjoama mahdollisuus sulkea itäraja.

– Tilanne, jossa virkamiehet ja ministerit voivottelisivat oikeusperustan puutetta mutta kertoisivat olevansa huolestuneita, kun nuorta miestä marssii jonossa rajan yli hakemaan Suomesta turvapaikkaa, ei voi toteutua. Minä luotan rajavartiolaitokseemme sataprosenttisesti. Se tarvitsee toimiakseen lainsäädännön ja nyt sellainen on. Hallitus toivon mukaan on hereillä.

Eräs huolenaihe liittyy myös siihen, että Suomessa asuvia venäläisiä lähtisi sotimaan Ukrainaan.

– Uhka ei toivottavasti ole suuri, mutta se on otettava huomioon, kuten se otetaan huomioon muissakin maissa, joissa on suuri määrä Venäjältä saapuneita ihmisiä tai kaksoiskansalaisia.

– Viron pääministeri on todennut, että jos Viron venäläinen lähtee sotimaan Ukrainaan, hän ei pääse enää takaisin. Toivon, että Suomen hallitus tekee samanlaisen linjauksen. Maanpetossääntelyä on syytä näiltä osin uudistaa vastaamaan muuttunutta tilannetta. Asiassa auttaa myös kaksoiskansalaisuusoikeudesta luopuminen, jonka linjasimme tavoitteeksemme elokuussa.

SUOMEN UUTISET