

Vaalimaan rajanylityspaikalla on ollut viime päivinä ruuhkaa. / LEHTIKUVA
Turistiviisumiasia saatiin kuntoon poliittisen paineen ansiosta – ”Perussuomalaiset olivat koko ajan oikeassa”
Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa tehtiin eilen linjaus, jonka mukaan valtioneuvosto antaa periaatepäätöksen Venäjän kansalaisten maahantulon ja viisumien myöntämisen merkittävästä rajoittamisesta. Periaatepäätöstä hallitus perustelee Suomen kansainvälisen aseman vakavalla vahingoittumisella.
Vielä toissa päivänä hallitus toi esiin, ettei se voi tehdä poliittista päätöstä venäläisten matkailun estämiseksi vedoten juridisiin esteisiin. Tuolloin hallitus oli sitä mieltä, että Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa ei voida kieltää turistiviisumeja venäläisiltä.
Eilen hallituksen mieli kuitenkin muuttui, ja se ilmoitti kieltävänsä turistiviisumit.
Perusteita epäämiselle riittää
Kansanedustaja Olli Immonen pitää valtiojohdon tuoretta päätöstä oikeana. Hallitus muutti oikeudellista tulkintalinjaansa mahdollistaakseen turistiviisumien kieltämisen, aivan kuten perussuomalaiset vaativat.
Immonen vaati aiemmin tällä viikolla hallitusta kieltämään turistiviisumit venäläisiltä. Hän totesi viisumien epäämiselle löytyvän lukuisia perusteita.
– Kansallisen turvallisuuden takaaminen, yleisen järjestyksen turvaaminen, Suomen kansainvälisten suhteiden ylläpito, pakotevaikutusten tehostaminen sekä moraalinen tuki Ukrainalle ovat kaikki asianmukaisia perusteita ryhtyä vaadittaviin toimiin, Immonen totesi keskiviikkona.
Mahdoton muuttui mahdolliseksi
Periaatepäätöstä hallitus perustelee Suomen kansainvälisen aseman turvaamisella.
Viime viikon keskiviikkona Immonen kritisoi ulkoministeriötä ylikireästä tulkintalinjasta viisumiasiassa.
– Suomen Schengen-säännösten tulkintalinja onkin saatettava tässä suhteessa vastaamaan muiden Schengen-maiden ja EU:n komission linjaa, Immonen totesi tuolloin.
Eilen hallitus muutti tulkintalinjaansa. Se, mikä vielä toissapäivänä oli juridisesti ja oikeusvaltion näkökulmasta mahdotonta, muuttui mahdolliseksi.
Poliittinen paine pakotti
Immosen mukaan hallitus viimein ymmärsi tulkinnallisen liikkumavaran mahdollisuudet viisumiasiassa.
– Oikeudellinen tulkintalinja muuttui ja hyvä niin. Hallitus ymmärsi, ettei ylikireä tulkintakäytäntö palvele Suomen ja suomalaisten etua.
– En kuitenkaan usko, että Suomen valtiojohto olisi päätynyt tähän ratkaisuun ilman poliittista painetta. Vasta opposition ja kansalaisten asettama poliittinen paine hallitusta kohtaan pakotti hallituksen muuttamaan tulkintalinjaansa, Immonen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poliittinen paine maahanpääsy viisumirajoitukset kansallinen turvallisuus itäraja Schengen-maat Pakotteet Ulkoministeriö Ukraina Venäjä perussuomalaiset hallitus Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra ja Halla-aho: Enemmistö venäläisistä tukee edelleen hävityssotaa – kokoomuksesta väläytetään jopa turvapaikkaa venäläisille

Immonen: Suomi on EU:n heikoin lenkki – ”Venäläisten viisumien epäämiselle löytyy perusteet”

Immonen: Matkustaminen Suomeen ei ole ihmisoikeus

Perussuomalaiset: Suomi on venäläisten huvimatkailijoiden portti Eurooppaan – hallituksella ei todellista tahtoa estää tilannetta

Halla-aho: Suomi on vitkutellut venäläisten viisumiasiassa – ”Hallituksen jatkuva aloitekyvyn puute huolestuttaa”

Purra moittii hallituksen hidastelua venäläisten turistiviisumien estämisessä: ”Kun ongelmat kohdataan, niitä ei haluta tunnistaa, sinisilmäisyys ja hyväuskoisuus ovat syvällä”

Vihervasemmisto ja kokoomus väläyttävät turvapaikkojen myöntämistä venäläisille – perussuomalaisille ei käy: ”Itäraja voidaan ja se täytyy sulkea ensisijaisena toimenpiteenä, kun tilanne kärjistyy”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.