

SU
Purra moittii hallituksen hidastelua venäläisten turistiviisumien estämisessä: ”Kun ongelmat kohdataan, niitä ei haluta tunnistaa, sinisilmäisyys ja hyväuskoisuus ovat syvällä”
Perussuomalaiset on jo keväästä saakka vaatinut toimia venäläisten turistiviisumien estämiseksi, ja hallitus sai viimein perjantaina asiasta linjauksen aikaiseksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että turistiviisumien kieltämisen merkillinen prosessi kertoo paljon hallituksen toimintatavoista ja valtavasta hitaudesta ja reaktiivisuudesta. – Ongelmien tunnistamisen sijaan haukutaan niiden esille tuojat eli ”uhkakuvilla pelottelijat”, kuten monet kerrat aiemminkin, Purra sanoo.
Tilanne Venäjällä ja sitä myötä Suomen itärajalla kiristyy. Lauantaina rajan yli saapui 8 600 Venäjän kansalaista, kun viikkoa aiemmin määrä oli 5 300. Osittaisesta liikekannallepanosta seurasi tuhansien venäläisten halu poistua maasta, syystä taikka toisesta.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus onnistui viimein perjantaina tekemään linjauksen siitä, että venäläisten maahan pääsy turistiviisumeilla estetään. Perussuomalaiset oli vaatinut toimenpiteitä viisumien kiristämiseksi jo keväällä ja lopulta heinäkuussa, yli kaksi kuukautta sitten, turistiviisumien kokonaan keskeyttämistä.
Paine alkoi syksyllä kasvaa myös kansalaisten suunnalta. Harva suomalainen jaksoi ymmärtää, miksi venäläiset saavat lomailla Suomessa tai matkustaa maamme kautta muualle Eurooppaan, kun maa käy karmeaa sotaa Ukrainassa. Suomalaiset jakoivat kuvia rajanylityspaikoilta ja Helsinki-Vantaan venäläisten ökyautojen riveistä. Tunne oli valtava epäoikeudenmukaisuus. Röyhkeää, ja tällaiseen ei haluta puuttua, mietti moni.
Huolipuhe jatkuu, mutta ongelmiin ei tartuta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että turistiviisumien kieltämisen merkillinen prosessi kertoo paljon hallituksen toimintatavoista ja valtavasta hitaudesta ja reaktiivisuudesta.
– Kun ongelmat kohdataan, niitä ei haluta tunnistaa. Sinisilmäisyys ja hyväuskoisuus ovat syvällä. Ongelmien tunnistamisen sijaan haukutaan niiden esille tuojat eli ”uhkakuvilla pelottelijat”, kuten monet kerrat aiemminkin.
– Kun ongelmat lopulta tunnistetaan, niistä ollaan retorisen voimakkaasti huolissaan, mutta toimenpiteisiin ei ryhdytä. Hallituksen viesti niin viisumien kuin monen muunkin vastaavan asian kohdalla on sama – hallitus haluaisi toimia, mutta se ei voi. Ei ole lainsäädäntöpohjaa, ei ole oikeusperustaa, EU ei salli tai jopa kieltää, oikeusvaltio ei mahdollista, kansalliset päätökset eivät ole riittäviä vaan toivotaan EU:n laajuista vastausta, kansainväliset sopimukset kieltävät tai ylipäätänsä, että ei vain ole mahdollista. Kunnes sitten onkin, Purra sanoo. Hän puhui tänään Tuumaustunnilla perussuomalaisten puoluetoimistolla.
Purra muistuttaa, että tismalleen sama prosessi tapahtui keväällä ja kesällä, kun oli vaatimus saada itärajan tarvittaessa sulkeva laki eli rajalain uudet pykälät toteutettua.
– Kun sata kertaa väitetään, että ei ole mahdollista, mutta sitten onkin, herää kysymys, mikä osa päätöksenteosta mättää.
Onko virkamiehistö osa ongelmaa?
Purra pohtii syitä, jotka aiheuttavat hidastelua.
– Onko ongelma virkamiehistössä, joka ei tunne asioita tai osaa valmistella esityksiä riittävästi? Onko ongelma poliittisessa johdossa, joka ei, ehkä erimielisyyttään, saamattomuuttaan tai uskalluksen puutettaan, kykene muotoilemaan käskyjä, jotka saisivat aikaan ratkaisun löytämisen, tavalla tai toisella, virkakunnassa? Onko virkakunta ottanut vallan poliittisilta päättäjiltä? Miksi vaaditaan valtava paineistus ja kansalaisten kannoista kertovia gallupeja, että tulosta syntyy? Tekeekö hallitus päätöksiä vasta, kun tekemättä jättäminen voisi maksaa omassa kannatuksessa?
Kolmas mahdollinen syy on myös, että ongelma on tietyssä oikeusoppineiden klaanissa, eli niissä fundamentalisteissa, joille Suomen perustuslaki ja valtiosääntöoikeus ovat keinoja estää kaikki järkevä kansallisen edun turvaaminen, mutta joiden tulkinta joustaa tarvittaessa kaikessa järjettömässä.
– Tuon klaanin vuoksi Suomessa läheskään kaikki edes EU:n mahdollistamat toimenpiteet vaikkapa turvallisuuden alalla eivät ole mahdollisia. Missään muussa maassa tuskin tietosuojaa, vähemmistön oikeuksia, yksilön oikeuksia, maahanmuuttajan oikeuksia ja rikoksentekijän oikeuksia arvostetaan niin korkealle kuin Suomessa. Kaiken muun kustannuksella. Vaikka ääliöliberaalit argumentit ovat olleet heikommassa huudossa helmikuun jälkeen, on mentaliteetti yleistä myös eduskunnassa, eritoten vasemmalla mutta perussuomalaisia lukuun ottamatta myös muualla, Purra sanoo.
Poliittinen venkoilu on kaikille jo selvää
Mikä onkaan syy turistiviisumiasian ratkaisun hitauteen, poliittinen venkoilu on kaikille selvää, Purra katsoo.
– Se tosiasia, että Putin piti uuden uhkailevan puheensa ja päätti panna toimeen osittaisen liikekannallepanon, muutti tilannetta meidän kannaltamme entistä huolestuttavammaksi, mutta ei kyllä muuttanut oikeusperustaa sen paremmin Suomessa kuin EU:ssakaan. Suomen linjaus on puhtaasti kansallinen päätös, jolle tulkinta haetaan Schengenin säännöstöstä.
– Linjaus tarkoittaa käytännössä poliittista U-käännöstä suhteessa venäläisiin. Turistiviisumeita ei kielletä siksi, että saapuvissa nähtäisiin olevan turvallisuusriski suomalaisille ja Suomen yhteiskunnalle, vaan siksi, että turistien saapuminen Venäjältä saattaa vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita ja kansainvälistä asemaa. Eli toisin sanoen päätöstä perustellaan maine-, ei turvallisuussyillä. Toivottavasti kiinteistöomistuksiin ja muihin naiiviutemme ilmentymiin etsitään myös vastaava ratkaisu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poliittinen paine rajalaki viisumikielto viivyttely liikekannallepano hyökkäyssota sinisilmäisyys vastuunpakoilu virkamiehet Riikka Purra Sanna Marin Ukraina Turvallisuus Venäjä perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kyselytunnilla: Suomalaisten kanta on selvä – itäraja kiinni

Itäraja kiinni, heti! Peltokangas, Junnila ja Meri moittivat hallituksen noloa selittelyä (video)

Wihonen: Onko huoli venäläisten oikeuksista suomalaisten ja ukrainalaisten turvallisuutta tärkeämpää?

Purra ja Halla-aho: Enemmistö venäläisistä tukee edelleen hävityssotaa – kokoomuksesta väläytetään jopa turvapaikkaa venäläisille

Turistiviisumiasia saatiin kuntoon poliittisen paineen ansiosta – ”Perussuomalaiset olivat koko ajan oikeassa”

Halla-aho: Suomi on vitkutellut venäläisten viisumiasiassa – ”Hallituksen jatkuva aloitekyvyn puute huolestuttaa”

Vihervasemmisto ja kokoomus väläyttävät turvapaikkojen myöntämistä venäläisille – perussuomalaisille ei käy: ”Itäraja voidaan ja se täytyy sulkea ensisijaisena toimenpiteenä, kun tilanne kärjistyy”

Perussuomalaiset esittää uudessa ohjelmassaan toimenpiteitä suomalaisen elämänmuodon ja sivistyksen puolustamiseksi

Perussuomalaiset vaatii pakkoruotsista luopumista – ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.