Venäjä julisti eilen liikekannallepanon, jolla se pyrkii paikkaamaan menetyksiään Ukrainan sodassa ja jatkamaan sitä. Tänään Rajavartiolaitos ilmoitti Suomeen saapuvan liikenteen vilkastuneen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila huomautti, että vaikka hallitus on väittänyt tehneensä venäläisten viisumin saannin hankalaksi, pelkästään syyskuussa on venäläisille myönnetty yli kahdeksantuhatta viisumia.

– Väite ei siis pidä paikkaansa. Viikossa venäläisiä on saapunut maahan kymmeniä tuhansia, iso osa turistiviisumilla, Junnila huomautti.

Edes turisteja ei saada pysäytetyksi

Junnila pitää hallituksen raja- ja viisumipolitiikkaa poukkoilevana ja erilaisia selityksiä hakevana sille, miksi edes turisteja ei saada pysäytettyä itärajalla.

– Kun Al-Holin ISIS-äideillä oli kiire Suomeen, niin kyllä etsittiin kaikki porsaanreiät konsulilaista heidän tuomisekseen. Venäläisten kohdalla on kierrelty ja kaarreltu lakiin vedoten, ettei edes turisteja voi pysäyttää. Suomi on viimeinen maaraja, josta venäläiset vyöryvät EU-alueelle.

– Tässä ei ole kysymys yltäkylläisistä lomamatkoista vaan turvallisuusuhasta. Lopettaako hallitus venäläisten turistiviisumien myöntämisen välittömästi? Junnila kysyi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että hänen mielestään turvallisuusviranomaisten on syytä tehdä uudelleenarviointia turvallisuusuhasta. Marin lisäsi, että ulko- ja sisäministeriö selvittävät nyt, miten kansallisella lainsäädännöllä voitaisiin estää maahantuloa, mikäli turvallisuusuhkiin pitäisi reagoida.

Kyseessä ei ole vain moraalinen ongelma

Hallituksesta on todettu maahan tulevien venäläisten muodostavan vain moraalisen ongelman. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomen linja on ollut, etteivät he muodosta turvallisuusuhkaa.

– Ettekö todella näe turvallisuusuhkaa? Varusmiesliittokin ihmettelee, kuinka Suomi ei saa rajoja kiinni, vaikka Baltian maat ja Puola ovat siinä onnistuneet ilman Euroopan unionin moitteita. Kyselyjen mukaan ylivoimaisen suuri osa suomalaisista on itärajan sulkemisen kannalla, mutta valtiojohto ei ole sitä vielä ymmärtänyt, Junnila moitti.

Uudella rajalailla voi sulkea itärajan

Junnila huomautti, että Suomella on nyt käytössään perussuomalaisten vaatima uusi rajalaki, jonka nojalla itäraja voidaan sulkea laajamittaisen maahantulon edessä.

– On syytä olettaa, että paine kasvaa entisestään Suomen Venäjän vastaisella rajalla niin kauan kuin hallitus pitää auki Vladimir Putinin portin Eurooppaan.

– Onko hallitus valmis sulkemaan itärajan, kyllä vai ei? Junnila kysyi vielä sisäministeri Krista Mikkoselta (vihr.).

Tähän ei saatu selkeää vastausta. Ministeri Mikkonen vain totesi, että turvallisuusviranomaiset seuraavat tarkasti tilannetta. Hallitus on Mikkosen mukaan hakenut EU-tasoista ratkaisua asiassa, mutta koska sellaista ei ole näköpiirissä, nyt etsitään nojaa kansallisesta lainsäädännöstä.

Vaihtoehtoinen käytännön nopea ratkaisu

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho huomautti, että pitkälti samat ministerit ja samat virkamiehet, jotka tulkitsivat lakia luovasti tuodakseen kalifaattiin lähteneet henkilöt Al-Holin leiriltä, tulkitsevat nyt lakeja venäläisten suhteen.

– Jos Suomella ei ole uskallusta lopettaa viisumien myöntämistä ja evätä maahanpääsyä nykyisiltä viisuminhaltijoilta, asiahan voitaisiin ratkaista myös käytännön toimilla esimerkiksi sulkemalla koko Pietarin konsulaatti ja Kaakkois-Suomen raja-asema. Niiden auki pitäminen ei liene kenenkään ihmisoikeus, Halla-aho totesi.

Suomen Uutiset