Kaakkois-Suomen rajavartiosto on paljastanut viime viikkoina rajanylitysliikenteestä poikkeuksellisen määrän vääriä ja väärennettyjä matkustusasiakirjoja. Suurin kokonaisuus liittyy vääriin Belgian oleskelulupakortteihin, joita paljastettiin syyskuun toisella ja kolmannella viikolla saapuvasta rajanylitysliikenteestä 22 kappaletta.

Väärät oleskelulupakortit olivat laadukkaasti valmistettuja. Asiakirjatutkintaan erikoistuneet rajatarkastajat pystyivät paljastamaan käytetyt väärennysmenetelmät, mikä on helpottanut väärän asiakirjatyypin paljastamista rajanylitysliikenteestä, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto tiistaina julkaistussa tiedotteessaan.

Laadukkaat väärennökset on hankittu laitonta maahantuloa varten, ja niistä on maksettu palveluntarjoajalle useita tuhansia euroja kappaleelta. Monesta passista paljastettiin samassa yhteydessä myös suuria määriä väärennettyjä Schengen-maiden rajatarkastusleimoja.

Lähtöpaikkana Kaukasian alue

Väärennökset esittäneet henkilöt olivat lähtöisin Kaukasian alueelta ja heidän määränpäänsä olivat kuulustelukertomusten perusteella pääosin Keski-Euroopassa. Henkilöt ovat myöntäneet Kaakkois-Suomen rajavartioston esitutkinnassa syyllistyneensä väärennysrikoksiin. He ovat anoneet turvapaikkaa Suomesta.

Viime lauantaina mieshenkilö esitti Vaalimaan rajanylityspaikalla maahantuloon oikeuttavana matkustusasiakirjana väärennetyn Serbian passin, ajokortin ja henkilökortin. Lisäksi passista paljastettiin viisi väärennettyä Schengen-rajatarkastusleimaa vastaleimoineen. Viime sunnuntaina Vaalimaan rajatarkastuksessa puolestaan paljastettiin maahan saapuvasta rajanylitysliikenteestä Italian väärä oleskelulupa. Väärän oleskeluluvan esittänyt henkilö on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Rajavartiosto on käynnistänyt esitutkintoja myös maahantulokiellon rikkomisista ja vaarallisten esineiden hallussapidoista.

Suomen Uutiset