Pitkin kevättä ja alkukesää jatkunut keskustelu rajavartiolain muutoksesta ja mahdollisuudesta rajan sulkemiseen hybridivaikuttamistilanteessa on saanut uusia ulottuvuuksia perustuslakivaliokunnan asetuttua rajan väliaikaisen täyssulun kannalle.

Valiokunnan kanta poikkeaa siten hallituksen esityksestä, jossa mahdollisuutta rajan täyssulkuun ei mainita. Muun muassa sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) on useaan otteeseen todennut, ettei rajaa voi sulkea turvapaikanhakijoilta täysin.

Mikkosen lausunnot varomattomia

Mikkosen lausunnot ja yksiselitteiset kannanotot näyttäytyvätkin perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen varomattomilta ja herättävät kysymyksiä koko vihreän puolueen toimintatavoista.

– Perustuslakivaliokunnan kanta rajavartiolain uudistukseen rajaliikenteen rajoittamisen osalta vie pohjan vihervasemmiston väitteiltä rajojen täydellisen sulkemisen mahdottomuudesta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Näyttää siltä, että viimeistään nyt kaikille muille, paitsi pilvilinnoissaan uneksiville vihreille ja vasemmistoliitolle, on selvää, että raja on voitava sulkea ja turvapaikanhaku keskeytettävä hybridivaikuttamistilanteissa ja että tämä on Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta elintärkeää. Venäjälle ei tule antaa pienintäkään mahdollisuutta aiheuttaa epävakautta maamme rajojen sisäpuolella.

Hallitus piileskelee EU:n takana

Massamaahanmuuton käyttö hybridivaikuttamiseen nousi koko Euroopan tietoisuuteen viime vuonna Valko-Venäjän vietyä tuhansia pääosin Irakista tuotuja siirtolaisia EU-maiden rajoille kostona EU:n sanktioille. Maan rajanaapurit reagoivat tilanteeseen nopeasti muun muassa rakentamalla raja-aitoja Valko-Venäjän vastaiselle rajalle.

– Useat EU-maat suojelivat omia rajojaan Valko-Venäjän ja Venäjän hybridivaikuttamiselta rakentamalla raja-aitoja ja rajoittamalla rajanylityksiä. Myöhemmin selvisi, että tämä oli ensimmäinen Ukrainan sodan operaatio, jolla oli tarkoitus vaikuttaa Puolan haluun ottaa vastaan ukrainalaisia pakolaisia.

– Täällä Suomessa vihervasemmisto piileskelee edelleen EU-lainsäädännön takana eikä edes esitä välittävänsä Suomen kansallisesta turvallisuudesta – ei vaikka Suomella on valvottavanaan yli 1 300 kilometriä EU:n ulkorajaa Venäjän kanssa, Antikainen toteaa.

SUOMEN UUTISET