Eilisessä puoluejohtajien HS-paneelissa kuultiin, että Suomi on lopulta ryhtymässä toimiin venäläisviisumien rajoittamiseksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kiitti pääministeri Sanna Marinia ja valtiovarainministeri Annika Saarikkoa siitä, että lopulta alkaa tapahtua. Purra kuitenkin huomautti, että toimiin olisi pitänyt ryhtyä jo paljon aikaisemmin.

Kansan keskuudessa laajasti jaettu näkemys on, että venäläisten turistien ei tulisi saada lomailla Euroopassa saati matkustaa Suomen läpi samaan aikaan kun Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa. Suomi on tällä hetkellä ainoa Venäjän rajanaapurimaa Euroopassa, jonka kautta venäläiset turistit voivat matkustaa Eurooppaan.

Kun hallitus ei ole saanut asiassa aikaiseksi mitään, viisumien katkaisemista kansalaiset ovat pyrkineet vauhdittamaan myös kansalaisaloitteella, jonka allekirjoittajien määrä on vain kasvanut sitä mukaa kuin pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on vitkastellut. Verukkeena on esitetty milloin EU:ta, milloin tarvittavan lainsäädännön puuttumista tai tulkinnallisia ongelmia.

Paine viisumien katkaisemiseksi jatkunut pitkään

Kasautuva paine venäläisten hupiviisumien katkaisemiseksi on jatkunut pitkään. Puoluejohtajien HS-paneelissa eilen yllättäen kuultiin, että Suomen valtiojohto olisikin lopulta reagoimassa asian suhteen.

– Hallituksen ja keskustan tahto on selvä: tämä asia ei voi jatkua näin, turistiviisumien myöntäminen on lopetettava. Ulkoministeri on tuota pikaa pitämässä asiasta tiedotustilaisuutta, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi.

New Yorkissa vierailulla oleva ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ilmoittikin, että Suomi valmistelee kansallista ratkaisua viisumiasiassa, jonka tavoitteena on vähentää radikaalisti turistiliikennettä Venäjältä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julkisti eilen osittaisen liikekannallepanon, mikä tarkoittaa, että Venäjä komentaa hyökkäyssotaan mukaan satoja tuhansia reserviläisiä.

Perussuomalaiset vaatinut toimia jo pitkään

Perussuomalaiset on johdonmukaisesti ja jo viime keväästä saakka vaatinut venäläisten turistiviisumien myöntämisen keskeyttämistä, kuten Virokin on sittemmin tehnyt.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kiitti hallitusta siitä, että toimiin ollaan lopulta ryhtymässä. Purra kuitenkin moitti Saarikkoa ja pääministeri Marinia vitkastelusta.

Purra totesi, että hallituksella on usein tapana toimia jälkijättöisesti.

– Hyvä että viimein. Toivoisin, että asioissa edettäisiin jo aikaisemmin, tässä tapauksessa jo ennen kuin kuullaan Putinin puheenvuoroja tai tehdään liikekannallepanoja.

Sama kuvio aiemmin rajalain kanssa

Samantapainen kuvio nähtiin viime kesänä eduskunnan käsitellessä rajalakia. Ministerien ja hallituspuolueiden edustajien suusta kuultiin väitteitä ja vihjailua, että rajan sulkeminen ei olisi mahdollista, mutta näin ei todellisuudessa ollut.

– Saimme pitkään kuulla, että Suomen tai EU:n lainsäädäntö ei mahdollista itärajan sulkemista, tai että oikeusvaltiossa rajan sulkeminen ei olisi mahdollista. Loppujen lopuksi se kuitenkin onnistui, mikä oli erinomaista, Purra huomautti.

Pitkälti perussuomalaisten johdonmukaisen työn ansiosta eduskunta hyväksyi heinäkuussa rajalain uudet pykälät, jotka mahdollistavat tarvittaessa koko itärajan sulkemisen laajamittaisen maahantulon edessä.

Purra huomauttikin, että ongelmat Suomen itärajalla eivät koske ainoastaan viisumien kanssa tulevia vaan mahdollisesti myös turvapaikanhakijoita.

– Meillä onneksi nyt on nyt lainsäädäntö, joka toimii välineellistetyn ja laajan maahantulon kohdalla.

SUOMEN UUTISET