Suomesta tuli maanantaina venäläisturisteille ainoa maareitti Venäjältä EU:hun, kun Puola ja Baltian maat sulkivat omat rajansa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi eilen tiedotustilaisuudessa New Yorkissa, että hallitus valmistelee kansallista ratkaisua venäläiseen turistiliikenteeseen.

Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen pitää hallituksen toimintaa jahkailevana ja hitaana:

– Vielä viime viikolla rajan sulkemista venäläisturisteilta pidettiin ulkoministeriössä oikeusvaltion ja EU-säännösten vastaisena. Suomi tulee Venäjään ja Ukrainan sotaan liittyen koko ajan kaksi askelta muita perässä. Puola ja Baltian maat ovat osoittaneet johtajuutta ja tuntevat selkeästi Venäjän Suomea paremmin.

Venäjän liikekannallepano lisää rajaliikennettä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen osittaisesta liikekannallepanosta, jolla Venäjä odottaa saavansa 300 000 uutta sotilasta Ukrainassa käytävää hyökkäyssotaansa varten. Venäläisten haluttomuus astua asepalvelukseen näkyy välittömästi Venäjältä poistuvan liikenteen kasvuna ja esimerkiksi internetin hakupalveluissa, joissa tapahtui valtava nousu asepalveluksen välttelemiseen liittyvissä hauissa.

– Kumpi kerää ennemmin 300 000 ukkoa, Suomi ja Eurooppa vai Putin? Tulijoita näyttäisi olevan. Rajat tulisi sulkea välittömästi venäläiseltä liikenteeltä laajamittaisen maahantulon perusteella. Lakipykälät saatiin kesällä kuntoon ja niitä tulisi nyt käyttää, Rantanen vaatii.

Ennätysmäärä pakolaisia Suomeen

Jo yli 35 000 Venäjän hyökkäystä Ukrainasta paennutta on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta. Venäläisten turismin jatkuminen asettaa Suomen toiminnan outoon valoon.

– Ukrainasta tulee Suomeen todellisessa hädässä olleita ihmisiä, pääosin naisia ja lapsia. Miltä mahtaa ukrainalaispakolaisista tuntua, kun sotarikoksia ja käsittämätöntä julmuutta siviiliväestöä kohtaan osoittaneen Venäjän kansalaiset pääsevät Suomeen turisteina? Rantanen kysyy.

Suomen Uutiset