Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja sotatieteiden maisteri Teija Makkonen kommentoivat Venäjän osittaista liikekannallepanoa Suomen Uutisille. Halla-ahon arvion mukaan Venäjä viestittää länsimaille, että se on valmis menemään niin sanotusti päätyyn asti, eikä sillä ole mitään aikeita istua neuvottelupöytään. Makkonen arvioi, että osittaisesta liikekannallepanosta on suhteellisen lyhyt matka täyteen mobilisaatioon.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi:

– Tänään julkaistu päätös osittaisesta liikekannallepanosta Venäjällä on seurausta siitä, että Venäjällä on ollut huomattavia vaikeuksia korvata niitä merkittäviä henkilötappioita, joita se on kokenut Ukrainassa. Sotilaita on pyritty värväämään rahalla ja on jopa pyritty värväämään vankiloista rikollisia lupaamalla näille palveluksen jälkeen vapautusta. Tulokset ovat olleet erittäin laihoja. Puhtaasti tältä kannalta Putinilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin julistaa liikekannallepano. Se on julistettu hyvin rajallisena koskien ainoastaan koulutettuja reserviläisiä. Tällä varmaankin halutaan minimoida ne kielteiset vaikutukset ja riskit joita liikekannallepanolla voisi olla ylseiseen mielipiteeseen.

– Nyt tekeillä olevat kansanäänestykset miehitetyillä alueilla Ukrainassa liittyvät kiinteästi tähän liikekannallepanoon. Alueliitosten tarkoituksena on luoda pseudojuridinen tilanne, jossa sotaa käytäisiin ikään kuin Venäjän maaperällä, mikä antaisi sitten perusteet sille, että voidaan pakolla määrätä sotilaita palvelukseen, mikä taas ei rauhan aikana ole Venäjän lakien mukaan ymmärtääkseni mahdollista.

– Varmasti on myös niin, että Putin haluaa sotilaallisesti melko epätoivoisessa tilanteessa etsiä ulospääsyä ja päästä eteenpäin tästä tilanteesta. Hän nostaa panoksia ja lähettää länsimaille viestiä, että Venäjä on valmis menemään niin sanotusti päätyyn asti, eikä sillä ole mitään aikeita istua neuvottelupöytään. Nyt on hyvin tärkeää se, miten länsimaissa reagoidaan tähän tilanteeseen. Putin pyrkii säikäyttämään länsimaiset päättäjät tekemään jonkin Venäjän kannalta edullisen järjestelyn tai rauhan.

– Minun nähdäkseni ainoa oikea tapa vastata tähän tilanteeseen on vastata eskalaatioon eskalaatiolla eli kiihdyttää materiaalista apua ja muutakin tukea Ukrainalle.

– En usko, että liikekannallepano onnistuu, koska Venäjällä ei ole siihen ensinnäkään enää neuvostoaikojen tyylistä infrastruktuuria. Toisaalta halukkuus lähteä kuolemaan Ukrainaan on erittäin vähäinen. Jos se ei onnistu rahalla, niin pakolla se onnistuu varmaan vieläkin huonommin. Mutta vaikka venäläiset saataisivat rekrytoitua suuriakin määriä henkilöstöä, niin siinä kestää useita kuukausia. Nyt olisi tärkeää, että Ukraina pystyisi saavuttamaan mahdollisimman paljon menestystä syksyn aikana ennen kuin Venäjä saa täydennyksiä rintamalle.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, sotatieteiden maisteri Teija Makkonen (ps.):

– Osittainen liikekannallepano itänaapurissa vaikuttaa siihen, että me emme tiedä, miten Venäjä aikoo oikeasti toimia. Se on arvaamaton. Se tarkoittaa sitä, että Suomi edelleen jatkaa sotilaallisen puolustuksensa vahvistamista. Suomessa on oltu tähän jo pitkään varautuneita. Edelleenkin tämä osoittaa sen, että Nato-päätös on Suomen osalta oikea.

– Kokonaisuudessaan tämä tilanne on aika herkkä, että kyse on koko Euroopan turvallisuudesta – siis jos tämä konflikti lähtee painamaan päälle pahemmin.

– Osittaisesta liikekannallepanosta on suhteellisen lyhyt matka täyteen mobilisaatioon. Puolustusvoimien tämänpäiväisen analyysin mukaan tällä hetkellä ei ole suoranaista uhkaa. Uhka ei ole noussut. Mutta on kuitenkin erittäin tärkeää olla valveutuneessa tilassa, koska me emme suoraan sanottuna tiedä, mitä tämä merkitsee. Suomen pitää olla valmistautunut tähän tilanteeseen.


Rajajonoja koskevaa kohtaa muutettu 21.9.2022 klo 22:04.

SUOMEN UUTISET