

LEHTIKUVA
Tragedian kahdet kasvot: Turkin maanjäristys voi helpottaa Suomen ja Ruotsin tietä Natoon
Kriisiaikoina kansa kietoutuu johtajansa ympärille ja niin käynee myös maanjäristysten järkyttämässä Turkissa. Itsevaltainen presidentti tuskin tarvitsee enää vippaskonsteja tullakseen valituksi uudelleen maan johtoon. Tämä saattaa helpottaa Ruotsin ja miksei Suomenkin tietä Natoon.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on tähän mennessä pyöritellyt Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittista johtoa melkoisessa karusellissa, jonka melskeissä valtaeliitti on taipunut sangen omalaatuisiinkin verbaalisiin asentoihin.
Katastrofeilla on tapana vahvistaa vallassa olevaa hallintoa ja niinpä on oletettavissa, että kansa kerääntyy toukokuun presidentin- ja parlamenttivaaleissa itsevaltaisen johtajansa ympärille ilman sen suurempaa suostuttelua tai varsinkaan pakotusta.
– Mitä nopeammat sekä yksinkertaisemmat vaalit ja vähän liikehdintää niiden jälkeen, sitä parempi Ruotsille, arvelee Maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Magnus Christiansson Dagens Nyheterissä.
– Jos Erdoğan onnistuu heti varmistamaan enemmistön, niin se on parempi, kuin epäselvä ja kiistanalainen vaalitulos.
Katastrofi auttaa imagon hallinnassa
Avun tarjoaminen Turkin maanjäristyksen uhreille saattaa kyynisesti ajatellen ja erityisesti Ruotsin kannalta tasoittaa maan tietä Natoon. Maan hallitus onkin jo päättänyt materiaalisesta sekä asiantuntija-avusta kriisialueelle.
Lisäksi Turkin ja Syyrian Punaiset Puolikuut saavat yhteensä seitsemän miljoonaa kruunua omaan avustustoimintaansa.
– Ruotsille avautuu tilaisuus osoittaa solidaarisuuttaan tarjoamalle Turkille apua pelastustöissä. Voimme näyttää, ettei Ruotsi vastaa Lähi-Idän propagandassa levitettyä kuvaa Koraaneita polttavasta kansakunnasta.
S
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vippaskonsti Punainen Puolikuu Magnus Christiansson itsevaltainen Turkin ja Syyrian maanjäristys Turkin maanjäristys Turkin vaalit Turkin presidentti Nato-jäsenyys valtaeliitti Koraanin polttaminen humanitäärinen katastrofi vaalitulos Recep Tayyip Erdoğan Turkki nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jimmie Åkesson: Ruotsi ei saa mennä liian pitkälle Turkin myötäilyssä

Kirjeenvaihtajan varoitus: Moskeijoiden perjantairukoukset voivat johtaa väkivaltaisuuksiin Ruotsissa

Koraanin poltto Tukholmassa johti mielenosoituksiin kautta muslimimaailman – Paludan aikoo jatkaa Turkin painostamista

Halla-aho: ”Venäjä viestittää länsimaille, että se on valmis menemään niin sanotusti päätyyn asti, eikä sillä ole mitään aikeita istua neuvottelupöytään”

Packalén toivoo eduskunnan vahvistavan Natoon liittymisen jo ennen eduskuntavaaleja

Purra: EU-lakien vaikutus puolustusmateriaalien tuottamiseen huolettaa – ”Tästäkin pitäisi uskaltaa puhua”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.