Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkessonin mielestä Ruotsi ei saa myötäillä Turkkia määräänsä enempää. Turkki on todennäköisesti jo ylittänyt rajat, mitä se voi Ruotsilta vaatia. Siksi hallituksen on nyt pidettävä ”siimat kireällä” Turkin suuntaan.

Taannoinen mielenilmaisu Tukholmassa, jossa kurdit riepottelivat Turkin päämiestä esittävää nukkea ja josta kyseinen päämies pillastui, oli Jimmie Åkessonin mukaan vastuutonta, mutta menee vielä sananvapauden piiriin.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja tuli mielipiteellään näpäyttäneeksi tukemansa porvarihallituksen ulkoministeriä, joka oli jo ehtinyt arvostella ankarasti kurdien mielenilmaisua Nato-hakemuksen vaarantamisesta.

Erdogan ja Putin samaa maata

– Myötäilyssä ei pidä mennä liian pitkälle. Kyseessä on kuitenkin pohjimmiltaan epädemokraattinen järjestelmä ja olemme tekemisissä diktaattorin kanssa. Sen täytyy painaa toisessa vaakakupissa, Åkesson lausui Dagens Nyheterille.

Åkesson toki myöntää, että Recep Tayyip Erdoğan on kansanvallan tuote, mutta tuohon ilmaisuun sisältyy varauksia:

– Olen anti-islamistisen puolueen puheenjohtaja ja minulla on omat vahvat epäilyni Erdoğanin kaltaista islamistista diktaattoria kohtaan. Hän on toki kansan valitsema, mutta onhan Putinkin siinä mielessä.

SUOMEN UUTISET