Turkin presidentinvaalien toinen kierros käydään sunnuntaina. Vastakkain ovat itsevaltainen istuva presidentti ja ensimmäisen kierroksen niukasti mutta selvästi hävinnyt opposition vaisuhko ehdokas. Nykyinen hallintomalli on jatkumassa ja se on myös Venäjän etu.

Turkki kulkee omilla laduillaan puolustusliitto Naton porukoissa ja erilaisten blokkien välimaastossa. Tällaisena tilanne saattaa jatkua ensi sunnuntain jälkeenkin, jolloin käydään Turkin presidentinvaalien toinen kierros.

Jonkin sortin poliittinen ihme pitää tapahtua, jos opposition ehdokas Kemal Kılıçdaroğlu aikoo peitota istuvan ja itsevaltaisen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin. Markkinat ovat jo ennustaneet voittoa Erdoğanille liiran laskevan kurssin myötä.

Erdoğanin ja Putinin erityissuhde syvenemässä

Erdoğan on itse varma voitostaan ja jatkaa epätavallisia lausuntojaan valitsemallaan tiellä. Turkki aikoo edelleenkin uhmata lännen painostusta ja jatkaa suhteiden vahvistamista Moskovan diktatuuriin.

– Venäjä ja Turkki tarvitsevat toisiaan kaikilla mahdollisilla aloilla, Erdoğan totesi CNN:n haastattelussa. Hänen oma ”erityissuhteensa” Vladimir Putiniin on sekin syvenemässä.

– Lännen lähestymistapa ei ole kovinkaan tasapuolinen – Venäjän kaltaista maata on lähestyttävä tasapainoisesti. Emme ole siinä asemassa, että voisimme asettaa Venäjälle pakotteita, kuten länsi on tehnyt.

Tasapainoilua välitilassa

Turkilla ja Erdoğanilla on kiistattomat ansionsa Venäjän hyökkäyssodan seurausten selvittelyssä. Eräs esimerkki on vastikään kahdella kuukaudella jatkettu Ukrainan Mustanmeren viljanvientisopimus.

Kriitikoiden mielestä sopimuksen niukka jatkaminen oli vain oivallinen veto Putinilta, tarkoituksenaan osaltaan taata Erdoğanin uudelleenvalinta. Erdoğan on paukutellut itsekin sopimuksen erinomaisuutta ja kutsunut Putinia samassa yhteydessä ”rakkaaksi ystäväkseen”.

SUOMEN UUTISET