Viikko sitten lauantaina ekstremisti poltti Koraanin Turkin lähetystön edessä Tukholmassa. Teko on kuohuttanut muslimimaailmaa kaiken viikkoa, ja perjantairukouksen jälkeen mielenosoituksia on ollut kautta muslimimaailman. Rasmus Paludan on uhannut jatkaa protestejaan, kunnes Turkki on osaltaan hyväksynyt Ruotsin Naton jäseneksi.

Afganistanissa levottomuudet puhkesivat heti perjantairukouksen jälkeen eri puolilla maata. Pohjoisessa Badakshanin maakunnassa tuhannet ihmiset huusivat iskulauseita, kuten ”Kuolema Ruotsille, USA:lle ja YK:lle”.

Mielenosoittajat vaativat Islamilaiselta Emiraatilta päättäväisiä toimia vastaavien toimien estämiseksi, raportoi Talibanin sunnalaisen ääriliikkeen edustaja Reutersille. Pääkaupunki Kabulissa mielenosoituksia oli paikallisen poliisin mukaan useampia.

Aiemmin viikolla Afganistanin ulkoasianhallinto oli kehottanut Ruotsin hallitusta rankaisemaan Koraanin polttanutta Rasmus Paludania. Vaatimus on jo itsessään mahdoton, sillä Paludanilla oli viranomaisten lupa mielenilmaisulleen.

Mielenosoituksia kautta muslimimaailman

Myös Iranin pääkaupunki Teheranissa mieltä osoitettiin heti perjantairukouksen jälkeen. Mielenilmaisuihin osallistui enimmäkseen vanhempia mieshenkilöitä, monilla ajatolla Khamenein printattu kuva vaatteissaan.

Mielenosoittajat polttivat itse tekemiään Ruotsin lippuja. Väkijoukko poltti myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kuvia, joiden päälle oli raapustettu Ruotsin lippu. Yhteys on ainakin ulkopuolisille epäselvä, tosin se voi liittyä meneillään oleviin protesteihin ja kansannousuun Iranissa

Ruotsin ja Hollannin vastaisista levottomuuksista on raportoitu myös Pakistanissa, Irakissa ja Malesiassa. Hollannissa Koraania ei ole poltettu, mutta äärioikeistolaisiin piireihin tiettävästi kuuluvat henkilöt repivät pyhän kirjan palasiksi Tukholman tapahtumien jälkeen.

Paludan jatkoi Koraanien polttamista

Tanskalais-ruotsalainen ekstremisti Rasmus Paludan jatkoi perjantaina Koraanien polttamista – nyt Kööpenhaminassa. Hän poltti yhden pyhän kirjan Turkin lähetystön edessä, toisen tiettävästi Venäjän lähetystön edessä ja vielä kolmannen paikallisen moskeijan läheisyydessä.

Turkin ulkoministeriö tuomitsee Paludanin teot ja kuvailee niitä ”hirvittäviksi” ja ”halventaviksi”. Ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu ilmaisi myös huolensa siitä, ettei Tanska ollut estänyt tekoja Turkin pyynnöstä huolimatta.

Paludan on uhannut polttaa Koraanin aina perjantaisin siihen asti, kunnes Turkki on hyväksynyt Ruotsin jäsenyyden Natossa.

SUOMEN UUTISET