Yhdysvaltojen oikeusministeri Merrick Garland kertoi ministeriönsä tiedotustilaisuudessa, että kolme itäeurooppalaisen rikollisjärjestön jäsentä on pidätettynä iranilaisaktivisti Masid Alinejadin palkkamurhayrityksestä.

Miehet olivat suunnitelleet ja yrittäneet New Yorkissa asuvan toimittajan Masid Alinejadin tappamista vuoden 2022 heinäkuusta lähtien. Alinejad on tullut tunnetuksi #WomanLifeFreedom-kansannousun keulakuvana ja Iranin vallankumousta kannattavien mielenosoittajien äänenä. Alinejad on iranilainen maanpakolainen, ja hän on työskennellyt New Yorkissa vuodesta 2009.

Oikeusministeriön mukaan rikollisjärjestöllä on yhteyksiä Iraniin ja järjestöä syytetään myös rahanpesusta. Kaikki kolme syytettyä ovat kotoisin Iranin rajavaltiosta Azerbaidžanista.

– Tämänpäiväinen syyte paljastaa vaarallisen Iranin uhan kansalliselle turvallisuudelle, jonka aiheuttaa julma kansainvälinen rikollisryhmä. Se toimii roistovaltion turvasatamana. Tuo roistovaltio on Iranin islamilainen tasavalta, apulaisoikeusministeri Lisa Monaco sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa syytteet paljastettiin.

Alinejad jatkaa taistelua

Yksi kolmesta miehestä oli pidätetty viime kesänä Brooklynissä, jossa Alinejad asuu. Miestä syytettiin ampuma-aseen hallussapidosta. Poliisi löysi hänen ajoneuvonsa takapenkiltä matkalaukun, jossa oli Norinco AK-47 -tyylinen rynnäkkökivääri ladattuna. Poliisi löysi autosta myös 66 patruunaa.

Oikeusministeriön perjantaina antaman lausunnon mukaan näiden kolmen miehen tehtävänä on ollut ainakin heinäkuusta lähtien toteuttaa Alinejadin murha. Hän on myös aiemmin ollut Iranin hallituksen uhkailu-, häirintä- ja sieppaussuunnitelmien kohteena. Esimerkiksi vuosina 2020 ja 2021 Iranin tiedusteluviranomaiset suunnittelivat Alinejadin sieppaamista.

Alinejad vannoi jatkavansa aktiivisuuttaan videolausunnossa, joka julkaistiin perjantaina pian sen jälkeen, kun oikeusministeriö tiedotti syytteistä:

– Haluan tehdä selväksi: en pelkää henkeni puolesta.

Heli-Maria Wiik