Iranin ulkoministeri uhkaa vastata ”tehokkaasti” Ali Khamenein karikatyyreihin.


Pariisi valitsi ”väärän tien” salliessaan Iranin korkeimmasta johtajasta ajatollah Ali Khameneista tehdyn julkaisun, sanoi Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian 4.1.

– Ranskalainen julkaisu on loukkaava ja sopimaton. Lehti julkaisee sarjakuvia uskonnollista ja poliittista auktoriteettia vastaan. Tämä ei jää ilman tehokasta vastausta, Amir-Abdollahi twiittasi.

Iran kertoi 5.1. sulkevansa maassa toimivan ranskalaisen tutkimusinstituutin.

Satiirilehti Charlie Hebdo julkaisi 4.1. kymmeniä pilapiirroksia, joissa esimerkiksi alastomat naiset kivittivät Khamenein ja ripustivat hänet pitkiin hiuksiin.

Kunnianosoitus iranilaisille naisille

Piirustukset valittiin osaksi Charlie Hebdon viime kuussa käynnistämää kilpailua, jossa pilapiirtäjiä pyydettiin lähettämään ”hauskin ja ilkein” pilakuva Ali Khameneista.

– Kuvat on tarkoitettu kunnianosoituksena iranilaisnaisille, jotka ovat rohkeasti vastustaneet huivipakkoa ja terroristista hallintoa viime syyskuusta lähtien. Kansannousu sai alkunsa, kun huivipoliisi murhasi 22-vuotiaan Mahsa Aminin, sanoi Charlie Hebdon julkaisujohtaja Ranskan radiossa tiistaina.

– Karikatyyrit kuvastavat mullahien käyttämää poliittista asetta, joten mekin käytimme asetta heitä vastaan, selitti sarjakuvapiirtäjä Laurent Sourisseau, joka käyttää taiteilijanimeään ”Riss”.

Julkaistiin 2015 terrori-iskun vuosipäivänä

Charlie Hebdon kansainväliseen kilpailuun lähetettiin yli 300 pilakuvaa.

– Teoksissa oli mukana myös iranilaisten pilapiirtäjien pilakuvia. Osa heistä on pakolaisia, Riss sanoi haastattelussa.

Piirustusten julkaisupäivä ajoittui Charlie Hebdoon tammikuussa 2015 kohdistuneeseen terrori-iskun vuosipäivään. Konetuliasein varustautuneet terroristit surmasivat 12 ihmistä, koska lehti oli julkaissut pilapiirroksia profeetta Muhammedista.

Kahdeksan kuolleista oli lehden toimituksen työntekijöitä ja kaksi poliiseja. Surmansa saivat myös talonmies ja yksi vierailija.

Lehden salainen toimitus poliisin suojeluksessa

Lehden pilapiirtäjä Riss — kuten muutkin hyökkäyksestä selvinneet toimituksen työntekijät — on ollut poliisin suojeluksessa siitä lähtien. Myös lehden toimituksen sijainti on salainen.

Kun Rissiltä kysyttiin, pelkääkö hän uusien karikatyyrien julkaisemisen seurauksia, hän sanoi:

– Puolustamme oikeutta piirtää mitä haluamme. Ne eivät olleet jumalanpilkkaa. Se ei ehkä miellytä heitä (Iraniin hallintoa) mutta emme välitä siitä.

HELI-MARIA WIIK