Nuoren kurdinaisen kuolema Iranin uskonnollisen poliisin käsissä on aiheuttanut isoja mielenosoituksia. Naiset riisuvat huntunsa protestoidakseen islamilaisia huntusäädöksiä vastaan. Iranin poliisi pitää naisen kuolemaa valitettavana, mutta kiistää poliisien syyllistyneen väkivaltaan.

Iranissa on nähty isoja mielenosoituksia sen johdosta, että 22-vuotias kurdinainen Masha Amini kuoli perjantaina sairaalassa oltuaan kolme päivää koomassa. Masha Amini joutui Iranin uskonnollisen ”moraalipoliisin” pidättämäksi pukeutumissäädösten rikkomisen takia, kertoo BBC.

Moraalipoliisi valvoo naisten pukeutumista

Iranin lain mukaan naisten on peitettävä päänsä huivilla ja jalkansa ja kätensä väljällä vaatetuksella. Pukeutumismääräysten noudattamista valvoo erityinen moraalipoliisi, joka on viime aikoina tiukentanut toimintaansa.

Amini otettiin kiinni Teheranissa metroaseman ulkopuolella viikko sitten tiistaina. Silminnäkijöiden mukaan häntä pahoinpideltiin poliisiautossa.

Poliisi kiistää pahoinpitelyväitteet ja sanoo naisen saaneen ”äkillisen sydänkohtauksen” odottaessaan poliisivankilassa pääsyä ”uudelleenkoulutukseen”. Teheranin poliisipäällikkö pitää kuolemantapausta valitettavana.

Mielenilmaukset alkoivat hautajaisissa

Masha Aminin isä on kertonut toimittajille, että hänen tyttärensä oli fyysisesti hyvässä kunnossa eikä hänellä ollut terveysongelmia. Lauantaina naisen kotikaupungissa Saqezissa pidettyjen hautajaisten yhteydessä nähtiin ensimmäiset mielenilmaukset, joissa osa naisista otti huivin pois päästään protestiksi. Huivin riisuminen on Iranissa rikos.

Hautajaisten jälkeen osa väkijoukosta marssi paikalliselle hallintorakennukselle huutaen ”kuolemaa diktaattorille” eli Iranin uskonnolliselle johtajalle, ajatollah Ali Khameneille. Turvallisuusjoukkojen väitetään avanneen tulen mielenosoittajia kohti joko kumiluodeilla tai oikeilla luodeilla, jolloin 38 ihmistä loukkaantui.

Mielenilmauksista on raportoinut myös Iranista ulkomaille paennut toimittaja ja naisasia-aktivisti Masih Alinejad. Hän on jo pitkään kampanjoinut huntupakkoa vastaan.

Kaikki eivät kuitenkaan ole järkyttyneitä nuoren naisen kuolemasta. Libanonista käsin toimiva arabiankielinen satelliittiuutiskanava Al-Mayadeen pitää uutisointia Masha Aminin kuolemasta ”länsimaisen median levittämänä iranofobiana”.

SUOMEN UUTISET