

LEHTIKUVA
Nuori nainen kuoli Iranin “huntupoliisin” käsittelyssä – naiset riisuvat huntunsa protestiksi
Nuoren kurdinaisen kuolema Iranin uskonnollisen poliisin käsissä on aiheuttanut isoja mielenosoituksia. Naiset riisuvat huntunsa protestoidakseen islamilaisia huntusäädöksiä vastaan. Iranin poliisi pitää naisen kuolemaa valitettavana, mutta kiistää poliisien syyllistyneen väkivaltaan.
Iranissa on nähty isoja mielenosoituksia sen johdosta, että 22-vuotias kurdinainen Masha Amini kuoli perjantaina sairaalassa oltuaan kolme päivää koomassa. Masha Amini joutui Iranin uskonnollisen “moraalipoliisin” pidättämäksi pukeutumissäädösten rikkomisen takia, kertoo BBC.
Moraalipoliisi valvoo naisten pukeutumista
Iranin lain mukaan naisten on peitettävä päänsä huivilla ja jalkansa ja kätensä väljällä vaatetuksella. Pukeutumismääräysten noudattamista valvoo erityinen moraalipoliisi, joka on viime aikoina tiukentanut toimintaansa.
Amini otettiin kiinni Teheranissa metroaseman ulkopuolella viikko sitten tiistaina. Silminnäkijöiden mukaan häntä pahoinpideltiin poliisiautossa.
Poliisi kiistää pahoinpitelyväitteet ja sanoo naisen saaneen “äkillisen sydänkohtauksen” odottaessaan poliisivankilassa pääsyä “uudelleenkoulutukseen”. Teheranin poliisipäällikkö pitää kuolemantapausta valitettavana.
Mielenilmaukset alkoivat hautajaisissa
Masha Aminin isä on kertonut toimittajille, että hänen tyttärensä oli fyysisesti hyvässä kunnossa eikä hänellä ollut terveysongelmia. Lauantaina naisen kotikaupungissa Saqezissa pidettyjen hautajaisten yhteydessä nähtiin ensimmäiset mielenilmaukset, joissa osa naisista otti huivin pois päästään protestiksi. Huivin riisuminen on Iranissa rikos.
Hautajaisten jälkeen osa väkijoukosta marssi paikalliselle hallintorakennukselle huutaen “kuolemaa diktaattorille” eli Iranin uskonnolliselle johtajalle, ajatollah Ali Khameneille. Turvallisuusjoukkojen väitetään avanneen tulen mielenosoittajia kohti joko kumiluodeilla tai oikeilla luodeilla, jolloin 38 ihmistä loukkaantui.
Mielenilmauksista on raportoinut myös Iranista ulkomaille paennut toimittaja ja naisasia-aktivisti Masih Alinejad. Hän on jo pitkään kampanjoinut huntupakkoa vastaan.
Women of Iran-Saghez removed their headscarves in protest against the murder of Mahsa Amini 22 Yr old woman by hijab police and chanting:
death to dictator!
Removing hijab is a punishable crime in Iran. We call on women and men around the world to show solidarity. #مهسا_امینی pic.twitter.com/ActEYqOr1Q
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 17, 2022
Kaikki eivät kuitenkaan ole järkyttyneitä nuoren naisen kuolemasta. Libanonista käsin toimiva arabiankielinen satelliittiuutiskanava Al-Mayadeen pitää uutisointia Masha Aminin kuolemasta “länsimaisen median levittämänä iranofobiana”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kunniaväkivalta rehottaa Ruotsissa – naisten oikeuksia poljetaan takaisin muinaisuuteen

Syyttäjä epäilee kunniamurhaa: veljekset ajoivat äitinsä päälle jalkakäytävällä – toinen syytetyistä puhkesi nauramaan kuultuaan oikeuden päätöksen

Veljekset tuomiolla isosiskonsa murhasta Saksassa – islamin asiantuntijan mukaan tyypillinen kunniamurha

Halla-aho, Purra ja Peltokangas: Hallitus ei halua vaikeuttaa ulkomaalaisten seksuaalirikollisten asemaa – ”Kultapoikia halutaan suojella”

Haitallisesta maahanmuutosta ollaan hiljaa – Purra: ”Kun väkivaltaa ihannoiva rap-artisti sai syytteen törkeästä lapsenraiskauksesta, media ei edes tohtinut kertoa henkilön nimeä tai taustaa”

Papiston vastainen protesti laajenee – Iran hyökkäsi Irakiin

Teuvo Hakkarainen Iranin tapahtumista: ”Euroopan feministit vaikenevat”

Iranissa alkaa uusi mielenosoitusten aalto keskiviikkona – levottomuudet levinneet jo elintärkeään öljyteollisuuteen

Suomen Islam-seurakunnan entinen johtaja Suomen Uutisille: Päähuivin käyttö on selkeä kannanotto integroitumista vastaan – miksi enemmistön pitäisi sopeutua vähemmistöön?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää