Iranin islamilaisen hallinnon vastaisten mellakoiden odotetaan laajentuvan keskiviikkona, kun mielenosoituksia järjestetään organisoidusti ympäri maata. Levottomuudet ovat levinneet myös Iranille elintärkeään öljyteollisuuteen. Vuoden 1979 islamilainen vallankumous alkoi juuri öljytyöläisten kapinasta.

Keskiviikosta voi tulla merkittävä virstanpylväs Iranin 26 päivää vanhassa protestiliikkeessä, jonka tavoitteena on kaataa maan vanhoillinen pappishallinto.

Keskiviikoksi suunnitellut mielenosoitukset ovat vastaus hallituksen silmittömälle väkivallalle Sanandajin kaupungissa, jossa turvallisuuskoneisto avasi tulen väkijoukkoa vastaan surmaten useita ihmisiä.

”Typerä idea”

Iranin sisäministeri Ahmad Vahidi vieraili tiistaina Sanandajissa, jossa hallituksen vastaiset levottomuudet ovat kestäneet jo kolme vuorokautta. Sisäministeri kommentoi Islamilaisen Tasavallan kaatamisaikeita ”typeräksi ideaksi”, koska hallitus on ”voimansa tunnossa”.

Useamman ihmisen on raportoitu kuolleen Lakanin vankilassa Rashin kaupungissa alkaneessa kapinassa. Piirisyyttäjä Mehdi Fallah-Miri vahvisti tiedot levottomuuksista maanantaina. Syyttäjän mukaan vankilassa on edelleen turvallisuusjoukkoja ja tiet laitokseen on suljettu.

Tuhansia pidätetty

Vahvistamattomien tietojen mukaan levottomuudet ovat levinneet myös Iranille elintärkeään öljyteollisuuteen. Twitteristä löytyy kuvaa työläisten liikehdinnästä Bushehrin petrokemian tehtailla Persianlahden rannalla.

Öljyteollisuuden työntekijät olivat avainasemassa Iranin vuoden 1979 vallankumouksessa, jonka myötä maa siirtyi pappisvaltaan.

Iranin levottomuuksissa on kuollut vahvistamattomien tietojen mukaan yli 200 ihmistä. Loukkaantuneita on huomattavasti enemmän. Hallituksen turvallisuuskoneisto on pidättänyt 4 000 – 5 000 mielenosoittajaa.

SUOMEN UUTISET