Kurdinaisen kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä alkaneet mellakat saivat uuden käänteen, kun Iran hyökkäsi kurdikohteisiin Irakin puolella rajaa. Iran väittää, että alueella sijaitsee ”separatistiterroristien” tukikohtia. Irak ja YK ovat tuominneet iskut.

Kolmetoista ihmistä on kuollut Irakin kurdialueella Iranin ohjus- ja droneiskuissa, kertovat paikalliset viranomaiset. Iran väittää, että alueella sijaitsee ”mellakoitsijoita tukevien separatistiterroristien” eli Iranin kurdiopposition tukikohtia.

Irakin liittovaltion edustaja tuomitsi iskut ja YK:n paikallinen edustusto varoitti Irania ”holtittomasta rakettidiplomatiasta”, jolla on ”tuhoisat seuraukset”.

Kuolleiden määrä kasvaa kaiken aikaa

Paikallinen kurdien ihmisoikeusjärjestö Hengaw raportoi maanantaina, että Iranin turvallisuusviranomaiset ovat surmanneet 18 mielenosoittajaa, loukkaantuneita on 898 ja pidätettyjä yli 1 000.

Valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights kertoo kuolleiden mielenosoittajien lukumääräksi 76. Iranin valtion media ilmoittaa kuolleiden määräksi 41, mukana ovat myös turvallisuusjoukkojen ja hallitusta puolustavien militanttien menetykset.

Iranin mellakat saivat alkunsa 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolemasta. Mahsa Aminin hijab eli päähuivi oli uskonnollisen poliisin mielestä väärin puettu. Teheranissa käymässä ollut kurdinainen kuoli omaisten mukaan pidätyskeskuksessa tehdyn pahoinpitelyn seurauksena.

SUOMEN UUTISET