Iranin hallinto tukahdutti verisesti kansannousun, joka alkoi viime suoden syyskuussa nuoren naisen kuoltua moraalipoliisin käsittelyssä. Hiljaisuus on kuitenkin näennäistä ja kansan protesti papiston pakkovaltaa vastaa jatkuu ja etsii uusia muotoja. Moskeijat kumisevat jo tyhjyyttään.

Sotatoimet jatkuvat Gazassa ja Iranin tukema terroristijärjestö Hamas taistelee alueen rippeistä kyseenlaista sotaa käyvää Israelin armeijaa vastaan. Iranissa Hamasia tukee pappisvalta mutta ei kansa.

Moskeijat kumisevat tyhjyyttään Teheranissa ja vain 30 prosenttia kansasta tukee Iranin hallitusta.

– Hamasia kannattavissa mielenosoituksissa on enemmän väkeä Tukholmassa kuin Iranissa, väittää kirjailija ja toimittaja Suzanne Gottfarb.

– Hallinto on epäonnistunut kansan tahdon tukahduttamisessa ja siitä kertoo se, että 50 000 Iranin 75 000 moskeijasta seisoo enemmän tai vähemmän tyhjän panttina. Ihmiset eivät enää käy rukoilemassa ja se on jälleen esimerkki protestista pappisvaltaa ja hallinnon uskonnollista painostusta vastaan, Gottfarb kirjoittaa Svenska Dagbladetin mielipidesivuilla.

Aseeton vastarinta jatkuu

Vuoden 2022 syyskuussa 22-vuotias Mahsa Amin kuoli moraalipoliisin käsittelyssä, koska hänen vaatetuksessaan jokin oli uskonnollisen tulkinnan mukaan vialla. Alkoi kansannousu, jonka Iranin väkivaltakoneisto hiljensi hakkaamalla ja jakamalla mielenosoittajille kuolemantuomioita.

Kansannousun jälkeen Iranin mediassa on keskitytty Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ja sittemmin Hamasin taisteluun Gazassa ja Länsirannalla. Vastarinta pappisvaltaa kohtaan näyttää kadonneen mutta Gottfarbin mukaan se on harhaa.

– Iranissa kansa protestoi niillä keinoilla, jotka sillä vielä on käytössä. Aseettomana ja vailla organisoitua johtoa tilanteessa, jossa valtiolla on väkivallan monopoli ja mielenosoittajat täysin suojaa vailla.

SUOMEN UUTISET