Iranin parlamentti on äänestänyt sen puolesta, että mielenosoittajille voidaan langettaa jopa kuolemantuomio. Jo pari kuukautta jatkuneet hallituksen vastaiset protestit eivät silti ota loppuakseen. Uusin mielenilmausten muoto on turbaanin tuuppaminen pois mullahin päästä.

Iranin parlamentti äänesti tiistaina selvällä enemmistöllä sen puolesta, että mielenosoittajille voidaan langettaa jopa kuolemantuomio, kertoo Newsweek. Eri puolilla maata on jo parin kuukauden ajan ollut laajoja mielenosoituksia islamistista hallitusta vastaan.

Protestit saivat alkunsa siitä, että 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini kuoli jouduttuaan pakollista hunnun käyttöä valvovan moraalipoliisin pidättämäksi. Hänen väitetään kuolleen poliisin pahoinpideltyä häntä. Iranin viranomaiset ovat kiistäneet pahoinpitelyn.

Mahsa Aminin kuoleman jälkeen Iranissa on ollut suuria mielenosoituksia. Naiset ovat polttaneet huivejaan ja leikanneet tukkansa lyhyeksi uhmatakseen islamilaisia pukeutumissääntöjä. Protestit eivät kuitenkaan kohdistu pelkkään huntupakkoon, vaan iranilaiset osoittavat mieltään ajatollah Ali Khamenein islamilaista hallintoa vastaan.

Parlamentti vaatii kuolemantuomiota mielenosoittajille

Iranin parlamentti on vaatinut kovempia rangaistuksia mielenosoituksissa pidätetyille. Alkuviikosta julkistettiin 227 kansanedustajan allekirjoittama vetoomus, jossa vaadittiin kovia rangaistuksia, jotka ”toimisivat opetuksena” mielenosoittajille. Tiistaina samaiset 227 kansanedustajaa kaikkiaan 290:stä äänestivät sen puolesta, että mielenosoittajille voitaisiin langettaa kuolemantuomio.

Ei ole vielä varmaa, aiotaanko kuolemantuomioita todellisuudessa panna täytäntöön vai onko kyse vain pelottelusta. Mielenosoitusten yhteydessä on pidätetty jopa 15 000 ihmistä. Pelkästään Teheranin maakunnassa on tähän mennessä asetettu syytteeseen yli tuhat mielenosoittajaa.

Kuolonuhreja on jo satoja

Suurimmassa vaarassa lienevät kaksi toimittajaa, jotka on asetettu syytteeseen kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta ja valtion vastaisen propagandan levittämisestä, koska he kirjoittivat juttuja Masha Aminin kuolemasta ja hautajaisista. Heitä pidetään myös ”vieraan vallan agentteina”. Iranin hallinto syyttää Yhdysvaltoja levottomuuksien lietsomisesta.

Kuolonuhreja on tullut jo satoja. Mielenosoittajien mukaan turvallisuusjoukot ovat surmanneet yli kolme sataa mielenosoittajaa. Poliiseja ja turvallisuusjoukkojen jäseniä puolestaan on kuollut 46, kertoo Reuters.

Mullahien turbaanit tipahtelevat

Iranilaiset aikovat kaikesta huolimatta jatkaa protesteja lannistumatta. Uusin villitys nuorison keskuudessa on turbaanin nappaaminen islamilaisen uskonoppineen päästä. Muhkea turbaani on mullahin tunnusmerkki.

Nyt netti on pullollaan videoita, joissa joku juoksee kadulla tepastelevan mullahin ohi ja heittää hänen turbaaninsa maahan.

Iranilainen naisaktivisti Masih Alinejad kertoo, että monet mullahit ovat tämän takia alkaneet sitoa turbaaninsa kiinni leuan alta kulkevalla ylimääräisellä huivilla.

SUOMEN UUTISET