Väkivalta lisääntyy ja kuolonuhrien määrä kasvaa Iranissa. Diktatuuri kamppailee olemassaolostaan. Muutaman viikon tai kuukauden päästä taistelu on ohi ja islamilainen valtio on tullut tiensä päähän.

Iranin islamilaisen tasavallan väkivaltakoneisto rusikoi mielenosoittajia yhä kiihtyvällä voimalla. Sosiaalisessa mediassa leviävät videot kertovat pappisvallan säälimättömästä terrorista kansalaisia kohtaan.

Teheranin metrossa väkijoukko ilmaisee mielipiteensä hallinnosta ja pakenee sen jälkeen paniikissa hakkaajia. Eteläisen Iranin Kermanissa mielenosoittajat surevat poliisin luoteihin kuollutta pientä poikaa. Pishin Sarbazin kaupungissa lapset ottavat yhteen väkivaltakoneiston kanssa.

Mielenosoittajat hyökkäävät ennen näkemättömällä tavalla uskonnollisia auktoriteetteja vastaan: islamilaisen valtion perustajan ja ensimmäisen diktaattorin ajatollah Khomeinin syntymäkoti on liekeissä lähellä shiiamuslimien pyhää Qomin kaupunkia.

Edessä islamilaisen hallinnon tuho

Satoja mielenosoittajia on kuollut vallankumouskaartin, poliisin ja armeijan pamppuihin ja luoteihin. Ihmisiä on myös tuomittu kuolemaan vailla oikeudenkäyntiä ja diktatuuri on mahdollisesti ottamassa käyttöön hallintoa vastustavien joukkoteloitukset.

– Kaikesta näkee, että hallinto on joutunut ottamaan käyttöön kaikki mahdolliset väkivallan keinot pysyäkseen vallassa, sanoo Iraniin erikoistunut tutkija Kasra Aarabi Svenska Dagbladetissa.

Iranissa meneillään oleva kansannousu eroaa edellisistä siinä, että johdossa ovat nyt naiset ja lapset. Mielenosoittajien keski-ikä on alhainen ja kyse on heidän tulevaisuudestaan. Vaatimus hallinnon vaihtamisesta yhdistää keskiluokkaa ja työläistaustaista väestöä.

– Mielestäni nyt on meneillään (ajatollah) Khamenein hallinnon lopun alku. Voi kestää vielä viikkoja, kuukausia tai jopa vuoden, mutta se, mitä nyt näemme, on islamilaisen hallinnon tuho.

SUOMEN UUTISET