Norjan muslimimaahanmuuttajien keskuuteen on muodostunut terroristiverkosto, jolle viranomaiset eivät näytä mahtavan yhtään mitään. Oslossa viikonloppuna tapahtunut ammuskelu ei ole erillinen yksittäistapaus, vaan osa tätä ilmiötä.

Oslossa tapahtui perjantain ja lauantain välisenä yönä ammuskelu suositulla baarikadulla. Zaniar Matapour surmasi kaksi ja haavoitti 21 henkilöä. Nyt on käynyt ilmi, että ampujalla on yhteyksiä islamistisiin terroristeihin, kertoo VG-lehti.

Zaniar Matapour, 42, on ollut Norjan suojelupoliisin tarkkailussa jo vuodesta 2015. Häntä on epäilty radikalisoitumisesta ja yhteyksistä islamistiin verkostoihin. Epäilyt osoittautuivat erittäin aiheellisiksi.

Iranin kurdialueelta Pakistanin kautta Norjaan

Matapourin perhe on kotoisin Iranin kurdialueelta, kertoo Dagbladet. He pakenivat Iranista Pakistaniin, jossa he elivät pari vuotta. Vuonna 1991 perhe siirtyi Norjaan. Matapourilla on ollut mielenterveysongelmia ja hän on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 2013.

Matapour on aiemmin tuomittu törkeästä pahoinpitelystä ja huumeiden hallussapidosta. Häntä on epäilty myös murhan yrityksestä, mutta siitä ei tullut tuomiota.

Isis-kannattaja

Norjan suojelupoliisi PST keskusteli toukokuussa Matapourin kanssa arvioidakseen häneen liittyvää väkivallan uhkaa. Tuolloin miehen ei katsottu olevan yleisölle vaaraksi.

– Näin jälkikäteen voisi sanoa, että me teimme virheen, sanoo suojelupoliisin johtaja Roger Berg.

Suojelupoliisin johtajan mukaan Matapour on Isis-terroristijärjestön kannattaja. Hänellä on yhteyksiä myös Norjassa toimivaan islamistiseen Profetens Ummah -ryhmään.

Profetens Ummah -johtajalla 22 vuoden rikoshistoria

Huhtikuussa poliisi otti Matapourin kiinni koraanin polttoa vastustavassa mielenosoituksessa. Hän oli tuolloin samassa autossa Arfan Bhattin kanssa.

Arfan Bhatti, 44, on Profetens Ummah -ryhmän johtohahmo, jolla on mittava rikoshistoria. Norjassa pakistanilaiseen perheeseen syntynyt Bhatti sai ensimmäisen tuomionsa jo 15-vuotiaana puukotettuaan kaupan myyjää.

Haluaa muuttaa Norjan islamilaiseksi maaksi

2000-luvun alkupuolella Bhatti asui jonkin aikaa Pakistanissa, jossa hänen arvellaan muuttuneen entistä uskonnollisemmaksi ja radikalisoituneen. Vuonna 2012 Dagbladet-lehdelle antamassaan haastattelussa hän kertoo, että ”me haluamme tehdä Norjasta islamilaisen valtion, jossa vallitsee sharialaki”.

– Oletteko valmiita turvautumaan terrorismiin saavuttaaksenne tavoitteenne? kysyy toimittaja.

– Sehän riippuu ihan katsojasta, että mikä on terrorismia, Bhatti vastaa.

Tuomittu synagoga-ammuskelusta

Bhatti on tuomittu syylliseksi Oslon synagogassa vuonna 2006 tapahtuneeseen ammuskeluun, josta hän sai kolmen vuoden vankeustuomion. Häntä on epäilty myös terrori-iskujen suunnittelusta Yhdysvaltain ja Israelin Oslon suurlähetystöjä vastaan, mutta näistä syytteistä hänet vapautettiin.

Arfan Bhattia on epäilty myös useista muista väkivaltarikoksista ja perheväkivallasta. Profetens Ummah -liike syntyi Bhattin ympärille vuonna 2012, kun hän piti mielenosoituksia norjalaisten joukkojen vetämiseksi pois Afganistanista.

Vuosina 2013-14 Bhatti asui taas Pakistanissa. Tuolloin hän kertoi norjalaislehdille, että ei aio palata enää Norjaan, koska islam ei salli muslimin asettuvan vääräuskoisten maahan asumaan.

Mutta vuonna 2015 Bhatti oli jälleen Norjassa. Poliisin mukaan Arfan Bhatti ja Zaniar Matapour ovat olleet yhteyksissä jo ainakin vuodesta 2015 lähtien.

Suojelupoliisi: Terrorismin uhka ”kohtuullinen”

Norjan suojelupoliisin uhka-arviossa pidettiin mahdollisena, että ääri-islamilaiset tahot yrittäisivät toteuttaa terrori-iskuja vuoden 2022 aikana. Suojelupoliisi oli lähinnä huolissaan henkilöistä, jotka ovat saaneet inspiraationsa Isis- tai Al-Qaida-järjestöiltä.

Islamistisen terrori-iskun uhan tasoa pidettiin kuitenkin vain ”kohtuullisena” ja ennaltaehkäisevää työtä pidettiin onnistuneena. Uhkatasoa on Oslon terrori-iskun jälkeen nostettu.

SUOMEN UUTISET