Gazan palestiinalaiset juhlivat perjantaina Jerusalemin terrori-iskua, jossa kuoli seitsemän ja haavoittui ainakin kolme israelilaista. Isku tapahtui synagogassa, ja se oli ajoitettu tapahtuvaksi holokaustin uhrien kansainvälisenä muistopäivänä.

Times of Israelin mukaan palestiinalaiset tiedotusvälineet raportoivat juhlista Länsirannan kaupungeissa kuten Ramallahissa, Nablusissa ja Jeninissä sekä osissa Itä-Jerusalemia. Videoilla nähtiin ilotulitteita, kulkueita, soihtuja sekä ihmisjoukkoja laulamassa kaduilla.

Toinen ampuja 13-vuotias

Jerusalemissa tapahtui viime perjantaina ja lauantaina kaksi terrori-iskua. Perjantaina Itä-Jerusalemissa palestiinalainen ampuja surmasi seitsemän ihmistä synagogan ulkopuolella. Israelin poliisin mukaan perjantain ampuja oli 21-vuotias ja asui Itä-Jerusalemissa. Hän kuoli poliisin kiinniottotilanteessa. Lauantaina kaksi ihmistä haavoittui ampumisessa Jerusalemin vanhankaupungin lähellä. Poliisin mukaan epäilty ampuja on 13-vuotias palestiinalainen Itä-Jerusalemista.

Israel teki torstaina ratsian Länsirannalla sijaitsevalle pakolaisleirille. Israelin armeija kertoi tehneensä ratsian estääkseen palestiinalaisen PIJ:n eli Islamic Jihad Movement in Palestine -terroristiryhmän hyökkäyssuunnitelmat. Ratsiassa kuoli yhdeksän ihmistä.

Iranin aseistama PIJ

Palestiinalaiset äärijärjestöt, kuten Hamas ja PIJ, saavat tukea Iranilta.

– Iran tarjoaa näille ryhmille poliittista, taloudellista ja erityisesti sotilaallista tukea aseiden, koulutuksen ja osaamisen myötä. Quds Force -joukko ja sen korkein johto ovat tiettävästi valvoneet PIJ:n aseistamista ja kouluttamista. Tämä sellaisenaan viestii asian olevan korkealla Iranin johdon asialistalla, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tulevaisuuden sotataidon apulaisprofessori Antti Paronen Suomen Uutisten haastattelussa 8.9.2022.

– Tästä voidaan päätellä, että mainitut järjestöt tuntuvaa jalansijaa palestiinalaisessa yhteiskunnassa omaavina toimijoina edustavat Iranille kykyä iskeä Israeliin. Tämä luonnollisesti aiheuttaa sen, että PIJ:n tapainen ryhmä on riippuvainen Iranista niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikin. Näin ryhmästä onkin Iranin silmissä muodostunut vaikutuskeino sen taistelussa Israelia vastaan.

Terroristijärjestö The Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) ylisti iskuaan Twitterissä. Siinä sanottiin myös, että kostoiskuja on tulossa lisää.

Heli-Maria Wiik