Ruotsin parlamentti päätti 10.5. yksimielisesti nimetä Iranin vallankumouskaartin, IRGC-joukot, terroristijärjestöksi.

Euroopan parlamentti hyväksyi jo tammikuussa ylivoimaisella enemmistöllä päätöslauselman, jossa kehotettiin EU:ta ja sen jäsenvaltioita määrittelemään Iranin vallankumouskaarti IRGC terroristijärjestöksi.

IRGC on toteuttanut useita salamurhia ja kyberhyökkäyksiä sekä uhannut iranilaisten elämää ulkomailla mukaan lukien Iso-Britanniassa sijaitsevan Iranista uutisoivan median, Iran Internationalin, henkilöstöä.

Ruotsin kansalainen kaapattiin teloitettavaksi

Lähi-idän geopoliittisen asiantuntijan Bijan Rezai Jahromin mukaan Ruotsin päätöksen taustalla vaikuttaa iranilais-ruotsalaisen Habib Chaabin 6.5. tapahtunut teloitus.

– Hänet kaapattiin Turkista Iraniin. Islamilaisen tasavallan lonkerot ulottuvat sen naapurimaihin, ja siksi iranilaiset ovat vaarassa myös Iranin naapurimaissa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Turkissa islamilainen tasavalta kaappaa iranilaisen tai tekee siellä attentaatin, hän tarkentaa.

Päätös voi aloittaa dominoefektin EU:ssa

Jahromi pitää mahdollisena, että Ruotsin parlamentin päätöksestä voi alkaa dominoefekti EU:ssa.

– Ainakin Sveitsin, Ranskan ja Saksan kaksoiskansalaisia on Iranissa vankiloissa odottamassa tuomiota. Etenkin Iranissa syntynyt Ruotsin keskustapuoluetta edustava Alireza Akhondi on kunnostautunut #WomanLifeFreedom-liikkeessä.

Hän sanoo, että Ruotsin päätökseen vaikuttaa myös 5 000 poliittisen vangin teloituksista tuomittu IRGC:n palveluksessa toiminut Hamid Nouri, joka istuu Ruotsissa elinkautista vankeustuomiota. Teloitukset tapahtuivat vuonna 1988.

Heli-Maria Wiik