Ruotsissa Botkyrkan kunnassa nähtiin viikonloppuna erikoinen poliittinen vallankaappaus, kun sosialidemokraattien paikallisyhdistys yllättäen äänesti epäluottamusta kunnanhallituksen puheenjohtajalleen, joka on tullut tunnetuksi jengirikollisuuden vastustajana. Epäluottamuksesta äänestämässä oli kymmeniä uusia jäseniä, joista useilla väitetään olevan rikostaustaa.

Tukholman lounaispuolella sijaitseva Botkyrkan kunta tunnetaan yhtenä monista jengirikollisuuden ja ammuskelujen vaivaamista alueista Ruotsissa.

Kuuluisin yksittäinen väkivallanteko on reilu vuosi sitten tapahtunut 12-vuotiaan tytön ampuminen paikallisella huoltoasemalla.

Epäluottamusta jengirikollisuuden vastustajalle

Botkyrka on sosialidemokraattien hallitsema kunta, joten sekä kunnanhallituksen että valtuuston puheenjohtajat ovat demareita. Viime viikonloppuna demareiden paikallisyhdistys kuitenkin yllättäen äänesti epäluottamusta kunnanhallituksen puheenjohtaja Ebba Östlinille äänin 91-88. Östlin on viime vuosina tullut tunnetuksi jengirikollisuuden vastustajana.

Epäluottamusäänestys tarkoittaa, että Östlin joutuu jättämään paikkansa kunnanhallituksen puheenjohtajana. Uusi puheenjohtaja valitaan myöhemmin.

Väite: kymmeniä uusia jäseniä tuli kokoukseen

Erikoisen äänestyksestä tekee se, että Aftonbladet-lehden tietojen mukaan äänestämässä oli viitisenkymmentä aivan uutta jäsentä, joista monet eivät tuntuneet juurikaan osaavan ruotsia tai ymmärtävän, miksi he ovat paikalla kokouksessa.

Useilla äänestykseen osallistuneilla väitetään olevan rikostaustaa. Aftonbladetin kolumnisti ihmetteleekin, että miksi jengirikollisista on yhtäkkiä tullut sosialidemokraattien aktiiveja. Erään uusdemarin kerrotaan vapautuneen aivan äskettäin vankilasta.

Taustalla kiista työväenopiston nuorisotoiminnasta

Potkut saanut Ebba Östlin itse arvelee Facebook-päivityksessään, että epäluottamusäänestys johtui hänen ”kivikovasta linjastaan organisoitua rikollisuutta vastaan”. Erityisesti hän mainitsee paikallisen työväenopiston toimintaan liittyvät epäselvyydet.

Myös muut lähteet syyttävät työväenopistoa uusien jäsenten värväämisestä Östlinin kaatamiseksi. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että ihan joka ikinen Östliniä vastaan äänestänyt olisi vastavärvätty, maahanmuuttajataustainen jäsen, vaan osittain kyse on demariyhdistyksen sisäisestä valtakamppailusta.

Nuoriso-ohjaajilla rikosrekisteri

Sisäisten riitojen taustalla on Botkyrkan kunnan tilaama, viime keväänä julkaistu raportti, jonka mukaan työväenopisto oli palkannut nuoriso-ohjaajiksi useita rikosrekisterin omaavia henkilöitä. Nuorisotiloissa oli tapahtunut huumekauppaa ja pahoinpitelyjä. Nuorisotiloihin oli päästetty myös jengiläisiä luodinkestävät liivit päällä.

Raportin seurauksena kunta päätti välittömästi sulkea seitsemän eri nuorisotaloa ja kerhoa, joita työväenopisto oli pyörittänyt. Näissä kerhoissa oli käynyt satoja lapsia, kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

– Työväenopisto on luonut tiloja, jotka ovat turvallisia rikollisille mutta turvattomia lapsille, kiteytti eräs kokoomusvaltuutettu.

Työväenopiston johtaja kiistää kaiken

Työväenopistoa johtava Christina Zedell – demareiden entinen kansanedustaja – kiisti tuolloin kaikki raportissa esitetyt epäkohdat. Nyt hän kiistää jyrkästi, että työväenopisto olisi värvännyt paikallisyhdistykseen uusia jäseniä Östlinin kaatamiseksi. Hänen mukaansa Östlinin kannattajat puhuvat kokoukseen osallistuneista jengirikollisista vain kerjätäkseen sympatiaa potkut saaneelle puheenjohtajalle.

Zedell oli Dagens Nyheter -lehden tietojen mukaan se henkilö, joka oli vaatinut epäluottamusäänestyksen järjestämisestä. Lehden lähteiden mukaan kokouksessa oli paikalla jopa 60 aivan uutta jäsentä.

SUOMEN UUTISET