Turkin johto on pitänyt suurta meteliä Ruotsissa majailevista ”kurditerroristeista”. Ruotsi on sen sijaan ollut hipi hiljaa Turkissa lymyilevistä jengirikollisista. Liekö takana jotakin kriminaalipolitiikkaakin suurempaa?

Joulupäivänä Tukholma Rinkebyssä murhattiin rikollisjengin keulahahmo ja siitä lähtien jengisota on ollut jatkuvasti otsikoissa. Jengisota on nimitys, jota rikolliset itse käyttävät. Poliisi puhuu mieluummin kilpailevista jengeistä, jotka taistelevat huumemarkkinoiden herruudesta.

Keskeinen henkilö edelleen jatkuvissa ammuskeluissa ja räjäytyksissä on Aftonbladetin mukaan Uppsalassa kasvanut Turkin kansalainen, joka Encrochat-palvelussa on käyttänyt nimeä ”Fox kurdish” (Kurdikettu). Hän oleskelee tiettävästi Turkissa.

Hallituksen toimettomuus ihmetyttää

Monet poliisikunnassa ihmettelevät SVT:n mukaan, ettei Kurdikettua ja muita Turkissa pakoilevia jengirikollisia ole saatu leivättömän pöydän ääreen. Kriittisten poliisien mukaan hallituksen olisi aika kutsua Turkin suurlähettiläs puhutteluun ja vaatia vastausta siihen, miten Turkin valtio aikoo toimia kansalaistensa kanssa, joiden epäillään sekaantuneen murhiin ja räjäytyksiin Ruotsissa.

Ruotsin mediassa on jopa esitetty epäilyjä siitä, että meneillään oleva takkuinen Nato-jäsenyysprosessi heijastuisi jotenkin virallisen Ruotsin haluttomuuteen puuttua jengirikollisten mahdolliseen majailuun Turkissa.

– Juridinen yhteistyö maittemme välillä on mallikasta ja jos meneillään olevat hankkeet konkretisoituvat, niin se tulee edelleen lujittamaan yhteistyötämme, muotoilee oikeusministeri Gunnar Strömmer SVT:n uutisissa.

SUOMEN UUTISET