Kansanedustaja Mari Rantanen sanoo, että perussuomalaiset on valmis korottamaan poliisin määrärahoja ja kiristämään rangaistuksia osana laajempia toimia, jotta Suomea piinaavaa katurikollisuutta saadaan hillittyä. Vasemmistoliitto puolestaan reagoisi rikollisuuteen lähinnä pehmeillä keinoilla ja jatkaisi ymmärtäväistä hyssyttelylinjaa.

Keskusrikospoliisin mukaan Suomen suuria kaupunkeja piinaavat katujengit muodostuvat pääosin maahanmuuttajataustaisista 18-26-vuotiaista nuorista.

Iltalehden Suoraan asiaan –ohjelmassa kansanedustajakollegansa Veronika Honkasalon (vas.) kanssa vieraillut perussuomalaisten Mari Rantanen sanoo, että perussuomalaiset on valmis esimerkiksi korottamaan poliisin määrärahoja, jotta nuorisorikollisuus saadaan kuriin.

Rangaistusten oltava kovempia

Perussuomalaiset esittää myös vakavista rikoksista tuomittavien rangaistusten koventamista, ja paljousalennuksista luopumista.

– Etenkin jengirikollisuus, johon liittyy myös kiristäminen, niin rangaistuksien pitää olla kovempia, Rantanen sanoi ja perusteli linjan koventamista myös sillä, että Suomi on jäänyt muista Pohjoismaista jälkeen.

– Henkeen ja terveyteen kohdistuvissa ja seksuaalirikoksissa meillä on tällä hetkellä muita löysemmät rangaistukset, eli olemme jäljessä. Tiukentamisen varaa siis on. Rangaistuksen yksi tehtävä on se, että rangaistus on samalla yhteiskunnan viesti yksilölle siitä, että hänen tekonsa ei ole ollut sallittu. Rangaistuksen pitää myös tuntua.

Vasemmisto silittelee päätä

Vasemmiston Honkasalo jatkoi vasemmiston tutulla hyssyttelylinjalla. Hän ei kannata rangaistusten koventamista.

– Lähestyn tätä sosiaalipoliittisesta näkökulmasta, etenkin kun puhutaan alaikäisistä tai nuorista aikuisista, huono-osaisuuden kasautumisesta, Honkasalo sanoi ja lisäsi, että perussuomalaiset ”lietsoo aiheetonta pelkoa”.

Rantanen piti Honkasalon linjaa tyypillisenä vasemmistolaisena katsantotapana.

– Honkasalokin on usein puhunut niin sanotuista pehmeistä keinoista eli siitä, että ongelmat saataisiin estettyä palveluilla. Me emme usko siihen. Lähdemme siitä, että rangaistuksia on syytä koventaa. Yhteiskunnan viesti on oltava, että on olemassa säännöt, joiden mukaan on toimittava. Jos teet rikoksia, niin rangaistus on tultava, Rantanen sanoi ja jatkoi, että myös maahanmuuttopolitiikkaa on kiristettävä.

– Ongelmat eivät ratkea pelkästään maahanmuuttopolitiikan kiristämisellä, mutta ainakin ongelman syventäminen loppuu, jolloin meille ei enää tule suuria määriä huonosti integroituvia maahanmuuttajia.

Sosiaalipolitiikan keinot eivät riitä

Yhtenä keinona vastata katurikollisuuteen Rantanen esittää, että olisi syytä aloittaa keskustelu siitä, tulisiko rikosvastuun alaikärajaa laskea viidestätoista 14 ikävuoteen.

Honkasalolla oli luonnollisesti vastalause valmiina. Tällä kertaa se kuului niin, että rikosvastuuikärajan laskeminen ”ei tutkitusti toimi”.

– Kun puhutaan alaikäisistä, he tarvitsevat apua ja tukea. On myös tutkittua tietoa, että se voisi syventää ongelmia. On puututtava varhain sosiaalipolitiikan keinoilla, Honkasalo sanoi.

Rantanen kuitenkin huomautti, että rikollista tekoa ei voi aina arvioida pelkästään siitä näkökulmasta, että tekijä on ollut alle 15-vuotias.

– Rikollisuuteen on tietenkin syytä puuttua myös varhaisilla keinoilla, sosiaalipolitiikan kautta. Samalla on kuitenkin myös niin, että kun 14-vuotias iskee puukolla toista lasta, niin puukottaja kyllä tasan tarkkaan tietää, että se on toista vahingoittava teko.

SUOMEN UUTISET