Nuorten tekemät vakavat rikokset ovat lisääntyneet pelottavan kovaa vauhtia. Erityisesti alaikäisten väkivaltarikollisuus on kasvanut selvästi. Kyse on muun muassa pahoinpitelyistä, törkeistä ryöstöistä, henkirikoksista ja henkirikosten yrityksistä.

12–14-vuotiaiden väkivaltarikollisuuden taso on kasvanut muutamassa vuodessa peräti 134 prosenttia, ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan alaikäisten tekemien ryöstörikosten määrä kasvoi pelkästään viime vuonna 93 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Perussuomalaiset kansanedustajat, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mari Rantanen, ovat tilanteesta äärimmäisen huolissaan.

– Saamme jatkuvasti lukea mediasta juttuja alaikäisistä nuorista, jotka ovat syyllistyneet silmittömään väkivaltaan. Pelkästään tässä kuussa on taas uutisoitu lukuisista nuorten tekemistä puukotuksista ja porukalla tehdyistä ryöstöistä. Veitsiä ja muita aseita kannetaan mukana yhä useammin, ja niiden kanssa saatetaan hyökätä myös täysin sivullisten ihmisten kimppuun, perussuomalaisedustajat kertovat.

– Tilanne on erittäin vakava, ja nuorten tekemien rikosten ennaltaehkäisyyn onkin ehdottomasti panostettava nykyistä pontevammin. Tilanne vaatii kuitenkin myös kovien keinojen käyttöön ottamista ennen kuin on liian myöhäistä.

Rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa laskettava

Yhä useammin vakavaan rikokseen syyllistyvät alle 15-vuotiaat nuoret. He jäävät tällä hetkellä ko­konaan vaille rangaistusta, sillä lain mukaan alle 15-vuo­tiasta ei voida tuomita rikosoikeudelliseen seuraamukseen.

– Kyllä lapsikin ymmärtää, että ketään ei saa lyödä puukolla. Monessa muussa maassa rikosoikeudellinen vastuu alkaakin jo ennen 15 vuoden ikää, ja myös Suomessa rikosoikeudellisen vastuun alkamisikää olisi viimeaikaisen kehityksen valossa syytä laskea. Lisäksi poliisille olisi annettava nykyistä laajemmat mahdollisuudet käyttää pakkokeinoja alle 15-vuotiaisiin nuoriin, jotta viranomaisilla olisi käytössään riittävät keinot myös nuorten tekemien rikosten selvittämiseksi.

– Esimerkiksi rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta on pitänyt ongelmallisena sitä, että vapauteen liittyviä pakkokeinoja, kuten pidättämistä, ei saa käyttää alle 15-vuotiaisiin.

Pysyvä maahantulokielto maahanmuuttajarikollisille

Ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen osuus on tunnetusti korostunut esimerkiksi pahoinpitely- ja ryöstörikoksis­sa. Rikos- ja pakkokeinotilaston tiedoista ilmenee, että tämä pätee myös alaikäisten kohdalla, sillä joka neljäs väkivaltarikoksesta epäilty alaikäinen on ulkomaalaistaustainen. Rikoksia tehtailevan nuoren tie saattaa hyvinkin johtaa jengirikollisuuden pariin, ja Suomessa toimivien katujengien jäsenistä lähes kaikki ovatkin toisen polven maahanmuuttajia.

– Perussuomalaisten mielestä vakavaan rikokseen syyllistyneet ulkomaalaiset olisi karkotettava Suomesta ja heille olisi määrättävä pysyvä maahantulokielto. Mahdollisesti jo myönnetty Suo­men kansalaisuus olisi määrättävä menetettäväksi. Kyllä se vain on niin, että jos tässä maassa ei osaa elää ihmisiksi, niin tänne ei ole ulkomailta mitään asiaa, sanovat edustajat.

Suomen Uutiset