Uutiset ovat pullollaan yhä törkeämpiä ja raaempia ryöstöjä ja pahoinpitelyjä. Nimenomaan huono maahanmuutto on yhteinen nimittäjä näille näitä tehtaileville katujengeille.

Keskusrikospoliisi paljasti tällä viikolla, että kaikki tunnistetut pääkaupunkiseudun katujengiläiset ovat maahanmuuttajataustaisia. Perussuomalainen kansanedustaja Ari Koponen on moittinut kovalla kädellä Marinin hallitusta, joka ei ole puuttunut kasvavaan jengirikollisuus ongelmaan. Koposen mukaan myös vaikeista asioista täytyy pystyä puhumaan avoimesti.

– Hienoa, että KRP uskalsi myöntää jengirikollisten taustat. Seuraavat eduskuntavaalit osoittavat saadaanko maahamme hallitus, joka ottaa ongelman tosissaan. Nykyinen ei ole asialle tehnyt yhtään mitään, toivoo turhautunut Koponen.

Ruotsissa on eri ääni kellossa

Naapurimaassamme sen sijaan on esimerkiksi helpotettu rikoksista tuomittujen ulkomaalaisten karkottamista useilla lakimuutoksilla.

– Suomen tulisi tehdä vastaavat kiristykset lainsäädäntöönsä. Lisäksi oikeusprosessia ulkomaalaisen maasta käännyttämiseksi tai maasta karkottamiseksi ja maahantulokiellon määräämiseksi rikokseen syyllistymisen perusteella tulisi yksinkertaistaa, Koponen vaatii.

Raaka väkivalta lisääntyy kouluissa

KRP:n mukaan katujengiläiset ovat maahanmuuttajataustaisia, tyypillisesti 15–21-vuotiaita nuoria. Rikokset ovat aiempaa julmempia sekä harkitumpia, ja raaka väkivalta on selvästi kasvussa myös kouluissa. Tämä on tullut esille tuoreessa rehtoreille tehdyssä kyselytutkimuksessa, rehtoribarometrissa.

Koposen mukaan tekijöitä ei saada kuitenkaan kunnolla vastuuseen, sillä he ovat alaikäisiä. Laajan ongelman yhdeksi ratkaisuksi Koponen on myös esittänyt rikosoikeudellisen ikärajan alentamista sekä kovempia rangaistuksia väkivaltarikoksista myös alaikäisille.

– Tämä tulisi vähintäänkin selvittää ja nostaa laajaan keskusteluun. Pelotteet rikosten seurauksista eivät ole selvästikään tarpeeksi suuret. Mikäli rikosoikeudellista ikärajaa alennetaan ja rangaistuksia myös nuorten tekemistä väkivaltarikoksista kovennetaan, kyseiset rikokset todennäköisesti myös vähenisivät. Nämä nuoret ovat täysin tietoisia tekojensa seurauksista, ja nämä teot eivät myöskään päänsilittelyllä lopu, Koponen ehdottaa.

Kotouttamistoimet eivät ratkaise ongelmia

KRP:n mukaan rikollisen uran kehittyminen pitää katkaista aikaisessa vaiheessa. Koponen komppaa poliisia ja toivoo, että tuomioita kovennettaisiin ja rikosoikeudellinen ikäraja lasketaan.

– Tämän lisäksi Suomen kielen ja kulttuurin omaksuminen on ensisijaisen tärkeää. Pelkkä kotouttamistoimet eivät riitä, sillä ongelmat jatkuvat myös toisen polven maahanmuuttajissa.

SUOMEN UUTISET