Viikoittain 180 000 vieraskielistä lasta saa ruotsalaiskouluissa tunnin verran opetusta kielellä, jota heidän vanhempansa puhuvat. Oikeistohallituksen ja ruotsidemokraattien Tidö-sopimuksessa on sovittu selvitettäväksi, haittaako vieraskielinen äidinkielen opetus integraatiota ja ruotsin kielen omaksumista.


Selvityksen yksityiskohdat eivät vielä ole tiedossa ja ruotsidemokraattien piirissä onkin herännyt ajatus siitä, että hankkeen myötä vieraskielisten äidinkielen opetustunnit poistetaan kokonaan. Lukuun ottamatta virallisia vähemmistökieliä.

– Lähtökohtaisesti meillä ei pitäisi olla verovaroin kustannettua äidinkielen opetusta, vaan se pitää korvata ruotsin kielen opetuksella, sanoo valtiopäivien sivistysvaliokunnan jäsen, ruotsidemokraattien Patrick Reslow SVT:n uutisille.

Malmö on toista maata

Malmön kouluissa jo suurin osa oppilaista on lähtöisin muualta kuin Ruotsista. Itse asiassa kaksi kolmasosaa 5–19-vuotiaista on ulkomaalaistaustaisia. Se tietää haasteita kotoutumiselle ja kaupungissa annetaan äidinkielen opetusta 50 kielellä.

Ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samnytt uutisoi, Sydsvenskan-lehteä lainaten, että ruotsin kielen asema on jo vaakalaudalla Malmössä. Ruotsi saattaa jäädä vähemmistön kieleksi:

”Malmön kotouttamistyössä hyödynnettävässä uudessa tutkimuksessa todetaan, että ruotsi on vähemmistökieli, joten sen ei ehdoteta enää olevan opetuksen pääkieli. Jos koululaiset saisivat opiskella kotikielellään koulukin sujuisi paremmin.”

SUOMEN UUTISET