Rauhattomuus ja suoranainen väkivalta ovat Opettajaliiton selvitysten mukaan arkea ruotsalaiskouluissa. Opettajia saatetaan uhkailla, silmillekin käydään ja nimittelyä tulee varmasti. Kansankynttilä toki selviää ja viihtyykin työssään, jos luonne ja asenne ovat paikallaan. Työssä jaksamista auttaa hyvä palkka.

Lähes puolet yläasteen ja joka viides lukioiden opettajista on joutunut oppilaan uhkailujen kohteeksi viimeisen kahden vuoden aikana. Eskarissa ja peruskoulun kuudella ensimmäisellä luokalla meno on hurjempaa: joka toisen opettajan fyysistä koskemattomuutta on opettajien kertoman mukaan loukattu ja 7 opettajaa kymmenestä on joutunut tilanteeseen, jossa oppilas on uhkaillut tai käyttäytynyt aggressiivisesti.

Tilanteesta kouluissa kertoo Opettajaliiton selvitys, jolla on paljon puhuva nimikin: ”Turpa kiinni ämmä” (Håll käften kärring).

SVT on tutkinut opettajien kouluarkea viimeksi joulukuussa. Peruskouluista tulleet ilmoitukset uhkailusta ja väkivallasta ovat sen mukaan kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa Tukholman alueella.

Opettajilla ja vanhemmilla luotiliivit

Expressen on puolestaan haastatellut kokemusasiantuntijana naisopettajaa, joka on koko työikänsä opettanut Järvan alueella Tukholmassa. Hän on jo tavallaan tottunut vakivaltaiseen ja uhkaavaan työympäristöön.

– Olen ottanut tavakseni käyttää luotiliiviä ja muutkin opettajat tekevät niin. Jopa oppilaiden huoltajilla voi olla, kun tulevat koululle vanhempainiltaan, ”Gunvor” kertoo.

Opettajaa huoritellaan ja muitakin törkeyksiä – ihonväriin ja uskontoonkin liittyen – kuulee niitäkin jatkuvasti.

”En pelkää työssäni”

”Gunvoria” on häiritty myös vapaa-ajalla ja kotonaan, mutta se ei saa häntä luopumaan työstään. Epäkohtien sietämistä auttaa ammatin arvostus sekä hyvä palkka.

– En pelkää työssäni, vaikka se onkin joskus epämiellyttävää. Enkä luovuta, sillä viihdyn kuitenkin. Palkka on tosi hyvä ja sekin auttaa, hän pohtii.

Sen verran opettaja on kuitenkin antanut varovaisuudelle valtaa, ettei hän koskaan mene kouluun julkisilla liikennevälineillä. Autolleen hän on järjestänyt hallipaikan ja jatkuvan vartioinnin.

SUOMEN UUTISET