Liettua, Latvia, Viro ja Puola aikovat kieltää venäläisten matkustamisen rajojensa yli, mutta Suomi ei aio lähteä täyskieltoon mukaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kritisoi Suomen hallituksen löperöä linjaa, joka poikkeaa muiden Schengen-maiden linjasta.

– On vaivaannuttavaa seurata Marinin hallituksen väistelevän vastuutaan toimia venäläisten viisumiasiassa. Hallituksesta väitetään, että venäläisten turistien maahantulon estäminen on ”hyvin hankala kokonaisuus”, eikä Suomella muka ole oikeudellisesti keinoja estää turistien maahantuloa. Ministeriön virkamiehet väittävät, että ”oikeusperusta puuttuu”, Olli Immonen kirjoittaa Facebookissa.

Itsenäinen valtio päättää itse

Immonen muistuttaa, että tosiasiassa jokaisella itsenäisellä valtiolla on oikeus päättää ulkomaalaisten maahantulosta ja maassa oleskelusta.

– Muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunta on korostanut lausuntokäytännössään valtion oikeutta määrätä ulkomaalaisten maahan pääsystä ja maassa oleskelusta. Kansalliseen turvallisuuteen ja moraalisiin näkökulmiin liittyvät seikat puoltavat käsillä olevassa asiassa maahanpääsyn rajoittamista. Matkustaminen Suomeen ja EU:hun ei ole ihmisoikeus, vaan etuoikeus.

– Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat päättäneet estää venäläisiltä matkailijoilta pääsyn maahan. Kyseinen linjaus on saanut hyväksynnän myös EU:n neuvostolta ja komissiolta.

Lakeja voidaan muuttaa ja säätää

Immosen mukaan näyttääkin siltä, että Suomen ulko­ministeriön tulkintalinja ja perustelut eivät ole kestävällä pohjalla.

– Jos tilanne olisi oikeasti se, että esimerkiksi Viron lainsäädäntö on merkittävällä tavalla erilainen kuin Suomen ja ”oikeusperusta puuttuu”, niin eduskunta on lainsäätäjä ja uusia lakeja voidaan säätää tai olemassa olevia muuttaa. Hallituksen tarvitsee vain ryhtyä toimeen.

Suomen tulkintalinjaa muutettava

Oikeudellisesti kukin Schengen-maa soveltaa itsenäisesti viisumisäännöstöä. EU näyttää antaneen hyväksyntänsä sille, että venäläisten turistien maahantulo voidaan estää.

– Suomen Schengen-säännösten tulkintalinja onkin saatettava tässä suhteessa vastaamaan muiden Schengen-maiden ja EU:n neuvoston ja komission linjaa. Ihmisten vapaata liikkuvuutta korostava tulkintakäytäntö, jossa maahantulijoiden etu nostetaan kaiken muun yläpuolelle ei ole kestävä. Tulkintalinja on pikaisesti saatettava vastaamaan tämän päivän tilannetta maailmassa, Immonen kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET