

LEHTIKUVA
Immonen: Matkustaminen Suomeen ei ole ihmisoikeus
Liettua, Latvia, Viro ja Puola aikovat kieltää venäläisten matkustamisen rajojensa yli, mutta Suomi ei aio lähteä täyskieltoon mukaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kritisoi Suomen hallituksen löperöä linjaa, joka poikkeaa muiden Schengen-maiden linjasta.
– On vaivaannuttavaa seurata Marinin hallituksen väistelevän vastuutaan toimia venäläisten viisumiasiassa. Hallituksesta väitetään, että venäläisten turistien maahantulon estäminen on ”hyvin hankala kokonaisuus”, eikä Suomella muka ole oikeudellisesti keinoja estää turistien maahantuloa. Ministeriön virkamiehet väittävät, että “oikeusperusta puuttuu”, Olli Immonen kirjoittaa Facebookissa.
Itsenäinen valtio päättää itse
Immonen muistuttaa, että tosiasiassa jokaisella itsenäisellä valtiolla on oikeus päättää ulkomaalaisten maahantulosta ja maassa oleskelusta.
– Muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunta on korostanut lausuntokäytännössään valtion oikeutta määrätä ulkomaalaisten maahan pääsystä ja maassa oleskelusta. Kansalliseen turvallisuuteen ja moraalisiin näkökulmiin liittyvät seikat puoltavat käsillä olevassa asiassa maahanpääsyn rajoittamista. Matkustaminen Suomeen ja EU:hun ei ole ihmisoikeus, vaan etuoikeus.
– Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat päättäneet estää venäläisiltä matkailijoilta pääsyn maahan. Kyseinen linjaus on saanut hyväksynnän myös EU:n neuvostolta ja komissiolta.
Lakeja voidaan muuttaa ja säätää
Immosen mukaan näyttääkin siltä, että Suomen ulkoministeriön tulkintalinja ja perustelut eivät ole kestävällä pohjalla.
– Jos tilanne olisi oikeasti se, että esimerkiksi Viron lainsäädäntö on merkittävällä tavalla erilainen kuin Suomen ja ”oikeusperusta puuttuu”, niin eduskunta on lainsäätäjä ja uusia lakeja voidaan säätää tai olemassa olevia muuttaa. Hallituksen tarvitsee vain ryhtyä toimeen.
Suomen tulkintalinjaa muutettava
Oikeudellisesti kukin Schengen-maa soveltaa itsenäisesti viisumisäännöstöä. EU näyttää antaneen hyväksyntänsä sille, että venäläisten turistien maahantulo voidaan estää.
– Suomen Schengen-säännösten tulkintalinja onkin saatettava tässä suhteessa vastaamaan muiden Schengen-maiden ja EU:n neuvoston ja komission linjaa. Ihmisten vapaata liikkuvuutta korostava tulkintakäytäntö, jossa maahantulijoiden etu nostetaan kaiken muun yläpuolelle ei ole kestävä. Tulkintalinja on pikaisesti saatettava vastaamaan tämän päivän tilannetta maailmassa, Immonen kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viisumikielto Schengen-alue maahantulo Liettua Latvia päätösvalta lainsäädäntö turistit Sanna Marin Puola Viro Ulkoministeriö Suomi Ihmisoikeudet Venäjä perustuslakivaliokunta hallitus Olli Immonen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunnan syyskausi alkoi hallituksen esittämillä maahantulon helpotuksilla – perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Umpihullu ajatus”

Antikainen: Suomen lopetettava turistiviisumien myöntäminen venäläisille

Perussuomalaiset vaatii hallitukselta toimia viisumien myöntämisen keskeyttämiseksi venäläisille – ”Alkaa jo hävettää, että rajaa ei ole vielä saatu kiinni”

Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: “Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”

Hallituksen piti kiristää venäläisten viisumeita, mutta se ujutti mukaan todellisen siirtolaispommin – sivuhuomautuksessa kerrotaan uudesta humanitaarisesta viisumista, joka kiihdyttää turvapaikkarallia

Perussuomalaiset: Suomi on venäläisten huvimatkailijoiden portti Eurooppaan – hallituksella ei todellista tahtoa estää tilannetta

Junnila: Pääministeri Marin ei voi kädet heiluen piiloutua Euroopan unionin tai virkamiesten selän taakse

Kaakon PS-Nuoriso osti valotaulumainoksen venäläismatkailijoille: ”Teidän lomailessanne täällä, ukrainalaiset hautaavat läheisiään”

Turistiviisumiasia saatiin kuntoon poliittisen paineen ansiosta – “Perussuomalaiset olivat koko ajan oikeassa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää