Toisin kuin Virossa ja Tšekissä, joissa venäläisten turistiviisumit on keskeytetty, päätettiin hallituksen viisumiasioita koskevassa iltakoulussa esittää ainoastaan rajoituksia venäläisten turistiviisumeiden myöntämiseen. Todellinen uutinen on piilotettuna kuitenkin valtioneuvoston tiedotteen sivuhuomautukseen, jossa kerrotaan humanitaarisen viisumin valmistelun aloittamisesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen arvostelee päätöstä:

– Hallituksen päätös olla keskeyttämättä venäläisten turistiviisumien myöntämistä oli ponneton. Sen sijaan olemme saamassa humanitaarisen viisumin, jota vihervasemmisto on havitellut aina Afganistanin kriisistä asti.

Viisumilla maahan jopa ilman passia

Humanitaarinen viisumi on väliaikainen viisumi, joka sallii pääsyn maahan turvapaikanhakemistarkoituksessa. Viisumeita myöntävät kolmansissa maissa jäsenmaiden lähetystöt, konsulaatit tai esimerkiksi Suomen Iraniin lähettämät kiertävät konsulit. Humanitaarinen viisumi ei edellytä oleskelulupaa ja se voidaan myöntää hakijalle, joka ei täytä viisumiehtoja kuten esimerkiksi voimassa olevaa matkustusasiakirjaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että humanitaarisen viisumin valmistelu perustuu keväällä ministeriössä teetettyyn esiselvitykseen. Esiselvityksestä ei ole löydettävissä julkisia tietoja.

– Uusi viisumi ei koske pelkästään venäläisiä, vaan koko maailmaa, mukaan lukien Lähi-Itä ja Afrikka, joista turvapaikanhakijoita tulee runsaasti jo muutoinkin. Se mahdollistaa maahantulon jopa ilman passia eli todettua henkilöllisyyttä. Ja vaikka turvapaikkaan ei olisi edellytyksiäkään, niin on liiankin hyvin tiedossa, että edes kielteisen päätöksen saaneita ei saada tästä maasta ulos, Rantanen kertoo.

Humanitaarinen viisumi kuormittaisi taloutta

Suomi painii juuri nyt korkean inflaation, suurten energiakustannusten sekä muiden talouden haasteiden kanssa. Humanitaarinen viisumi kiihdyttäisi turvapaikanhakua ja helpottaisi esimerkiksi perheenyhdistämisiä kolmansista maista.

– Muun muassa terveydenhuolto, sisäinen turvallisuus, oikeuslaitos, vanhustenhuolto ja koulutus on kriisissä. Ihmisten ostovoima on pohjamudissa. Tässä tilanteessa hallitus kaavailee yhteiskunnalle haitallisen maahanmuuton lisäämistä, joka ainoastaan heikentää huoltosuhdetta ja tuo lisää ihmisiä yhteiskunnan elätettäväksi. Ennätysvelkaantunut ”hyvinvointiyhteiskuntamme” ei enää kestä lisää iskuja, Rantanen kuvailee.

SUOMEN UUTISET