Hallintovaliokunnan jäsen Mari Rantasen (ps.) mukaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) humanitaarista viisumia koskevat perustelut ovat bluffia. Rantanen huomauttaa, että venäläisillä toisinajattelijoilla on mahdollisuus erilaisiin väyliin EU-alueelle ilman uutta viisumityyppiäkin. Heille ei tarvita uutta viisumityyppiä.

Rantasen mukaan ulkoministeri Haavisto ”spinnaa” tilannetta venäläisten toisinajattelijoiden auttamiseen, vaikka fokus on ihan muualla.

– Haavisto bluffaa. Kysymys ei ole venäläisistä toisinajattelijoista. Kysymys on pitkäaikaisesta vihervasemmiston ja pakolaisjärjestöjen haaveesta luoda väylä Suomeen tuloon helposti ja vailla huolta kielteisestä päätöksestä. Ulkoministeriön esiselvityksestähän käy ilmi, että paluuta ei edellytetä ja oleskelulupa on käytännössä myönnettävä.

– Tätä viisumia ei voida rajata vain venäläisiin. Tämä asia on ulkoministeriöstä vahvistettu.

Rantanen huomauttaa, että vastaavanlaista viisumityyppiä ei ole käytössä Ruotsissa eikä muissakaan Pohjoismaissa.

– Tälle on syynsä.

Rantanen kehottaa suomalaisia tutustumaan itse Ulkoministeriön selvitykseen. Siitä käy ilmi se, mitä esityksen läpimeno tarkoittaisi.

Ei ehdi ennen kevättä – onneksi

– Onneksi ulkoministeriöstä kerrotaan, että lakiesitys ei ilmeisesti ehdi ennen kevättä eduskuntaan. Koko hankkeen voisi torpata eikä kuluttaa virkamiesten aikaa päättömiin hankkeisiin. Kukin voi lukea itse oheisesta ulkoministeriön selvityksestä mitä tämä esitys tarkoittaisi.

Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kommentoi esityksen aikataulua: ”Jos saa esittää toivomuksia, niin ei mitään kiirettä. Valmistelun voi perussuomalaisten puolesta hyvin keskeyttää, ihan ainiaaksi.”


Katso ulkoministeriön humanitaarista viisumia koskeva esiselvitys täältä (pdf) >

SUOMEN UUTISET