Perussuomalaiset julkaisi viime viikolla uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelmansa, jossa otetaan voimakkaasti kantaa Venäjää ja Kiinaa kohtaan osoitettuun naiiviuteen ja esitetään toimia riippuvuuksien ja uhkien vähentämiseksi. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että perussuomalaisten vaatimat venäläisten turistiviisumeihin kohdistuvat toimenpiteet ovat välttämättömiä.

Riskejä on muuallakin, mutta aikailu ja arkuus toimia leimaavat päätöksentekoa ja hallituksen politiikkaa.

– Venäläisten ja kiinalaisten maa- ja kiinteistökaupat ja muut investoinnit ovat seuraava asia, johon pitää kiinnittää merkittävästi enemmän huomiota. Perussuomalaiset vaatii, että kiinteistöjen myynnin luvanvaraisuutta ja sen sääntöjä tulee selvästi tiukentaa, Riikka Purra sanoo.

Venäläiset ostavat kiinteistöjä ennätystahtiin

EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten kansalaisten kiinteistöomistukset muuttuivat luvanvaraisiksi muutama vuosi sitten, mutta Purran mukaan lupa on edelleen lähinnä muodollisuus. Puolustusministeriö tehosti tarkastelua Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta itsessään tämä ei riitä.

– Lähtökohta on edelleen, että kiinteistökaupat sallitaan, mikäli niille ei ole erityistä estettä. Lupaa ei myöskään tarvita, jos ostajan puolisolla on kotipaikka EU- tai ETA-alueen maassa. Kaksoiskansalaiset ostavat tietenkin mitä vain. Venäläiset ostavat kiinteistöjä enemmän kuin koskaan, Purra selittää.

Raha piiloutuu veroparatiiseihin

Puolustusministeriön työryhmä linjasi kesäkuussa, että ministeriölle tulee lisätä oikeus selvittää kiinteistön hankinnan rahoitus ja sen alkuperä, mikäli ostajana on valtiollinen toimija ja mikäli kansallinen turvallisuus vaarantuu kiinteistön sijainnin vuoksi.

Purra toteaa kuitenkin, että uhka ei välttämättä tule kello kaulassa.

– Vihamielisillä tahoilla on kyky ja halu tehdä kauppoja ja investointeja niin, että ne eivät jää tällaiseen tutkaan. EU:n kultaisella passilla eli ostetulla kansalaisuudella se on yksinkertaista. Venäläinen ja kiinalainen raha myös piiloutuu veroparatiiseihin, jolloin alkuperän selvittäminen on haastavaa tai mahdotonta, Purra huomauttaa.

Kansallinen turvallisuus keskiöön

Valtio on käyttänyt muutaman kerran etuosto-oikeuttaan, kun kiinteistöjä on haluttu ostaa aivan maanpuolustuksellisesti strategisten kohteiden vierestä.

– Tavallisissakin kiinteistöomistuksissa ja merkittävissä investointihankkeissa on valitettavasti riskinsä, turvallisuustilanteen ja esimerkiksi arktisen alueen painoarvon kasvaessa yhä enemmän. Kiinan ja Venäjän kaltaisten maiden pääseminen kiinni kriittiseen infraamme tai osallistuminen muunlaiseen hybriditoimintaan voi tapahtua kiinteistö- ja yritysostojen kautta. Tämä on jälleen kuin vapaa pääsylippu maahamme, Purra sanoo.

– Valtion kansallisen turvallisuuden täytyy olla pohdinnassa korkeimmalla. Näihin ongelmiin pitää puuttua juuri nyt, ei sitten kun on liian myöhäistä, Purra päättää.

SUOMEN UUTISET