Kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen ulkomaalaisten kiinteistöomistuksista ja niihin liittyvistä turvallisuusuhista.

Venäläisten viisumien osalta on käyty laajaa pohdintaa, ja on vedottu vahvasti venäläisten rajanylitysten rajoittamiseen.

– Tilanteeseen on saatu muutosta, mutta maahan saapuvien venäläisten motiivit herättävät edelleen keskustelua. Ihmetystä ovat esimerkiksi aiheuttaneet venäläisten kiinteistöomistukset Suomessa, kansanedustaja Jussi Wihonen toteaa.

Jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan venäläisomistukset koettiin mahdollisina turvallisuusuhkina varsinkin rajaseudulla ja lähellä Puolustusvoimien alueita. Viime aikoina on tullut tietoon, että venäläisomisteisia kiinteistöjä ja maa-alueita on lohkottu ja jaettu esimerkiksi sukulaisten kesken. Näin ollen pidemmän viisumin piiriin on tullut aiempaa enemmän venäläisiä. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi venäläisten kiinteistökaupoissa tehtävän uusi ennätys sodasta huolimatta.

Linjaukset edelleen täynnä aukkoja

Uuden valtioneuvoston linjauksen mukaan asunto- tai kiinteistöomistus ei ole sinällään syy tulla maahan, vaan käynnille täytyy olla välttämätön, asunnon hoitoon tai huoltoon liittyvä syy. Edellytyksenä on myös, että asunto tai kiinteistö on hankittu ennen nykyisten rajoitusten voimaantuloa.

– Nykytilanteessa turvallisuuden merkitys on kasvanut entisestään. Vaikka maahantulon linjauksia on kiristetty, on jäänyt edelleen poikkeuksia, joilla maahantulo sallitaan ja joita voidaan käyttää hyväksi. Rajanylityksiä tapahtuu edelleen noin 1 000 päivässä. Tilannetta täytyy edelleen pitää silmällä ja olla valmis vieläkin kovempiin rajoituksiin, Wihonen kuvaa tilannetta.

– Kiinteistökaupan osalta olisi tärkeä selvittää venäläisomisteisten kiinteistöjen ja tonttien todellinen määrä ja sijainnit. Tärkeintä olisi selvittää, ketkä tontit ja kiinteistöt oikein omistavat. Varmasti myös Nato on kiinnostunut venäläisomistuksista maassamme.

Suomeen ei saa kehittyä sillanpääasemia

– Turvallisuusuhat tulee selvittää ja tarvittaessa puuttua asiaan. Suomeen ei saa kehittyä sillanpääasemia, joita voidaan käyttää hyödyksi vakoiluun, rajoitusten kiertämiseen tai muihinkaan Venäjän nykyhallintoa hyödyntäviin tarkoituksiin, Wihonen varoittaa.

Kysymyksessään Wihonen tiedustelee hallitukselta, aikooko se tarkastella tarkemmin venäläisten kiinteistökauppoja ja estää mahdolliset viisumien väärinkäytöt ja pakotteiden kiertämiset. Wihonen kysyy myös, onko venäläiskiinteistöihin liittyviä turvallisuusuhkia jo selvitetty ja aiotaanko myös pitempään omistuksessa olleita kiinteistöjä ottaa tutkinnan alle.

Lisäksi Wihonen tiedustelee, miten aiotaan estää se, ettei varsinkaan rajaseudun alueilta pystytä lunastamaan kiinteistöjä pilkkahintaan ja siten kiertämään viisumirajoituksia. Hän haluaa tietää, aiotaanko ulkomaalaisten kiinteistöomistusten lakeja ja määritelmiä kiristää.

Suomen Uutiset