Venäjälle töitä tehneitä vakoilijoita on Euroopassa paljastunut yksi toisensa perään. Kremlin hiostus ajaa agentit tekemään virheitä. Tiedustelumaailman sofistikoiduista toimintamalleista kertoo se, että kiinnijääneillä henkilöillä ei tuntuisi olevan mitään sidettä äiti-Venäjään.

Hollantilaisella lentokentällä pidätettiin huhtikuussa brasilialainen tutkija, joka yritti soluttautua harjoittelupestiin Haagin Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC). Vakituinen työ tutkijalla olikin sitten Venäjän sotilastiedustelussa (GRU). Tehtävänä oli ilmeisesti tutustua venäläisten sotilaiden Ukrainassa saamiin sotarikossyytteisiin.

Ruotsissa saivat juuri vakoilusyytteen Peyman ja Payam Kia. Veljekset olivat toimittaneet Venäjän sotilastiedustelulle erittäin arkaluontoista materiaalia Ruotsin turvallisuusratkaisuista. He olivat työskennelleet sekä puolustusvoimien, että turvallisuuspoliisi Säpon palveluksessa.

Virheiden määrä kasvaa paineen alla

Syynä Venäjän vakoiluorganisaatioiden vaikeuksiin lienee ainakin tehtävän epäonnistuminen Ukrainassa. Tiedusteluasiantuntija Joakim von Braunin mukaan kyse on useammasta asiasta:

– Marssi Ukrainaan oli Venäjälle suuri epäonnistuminen. Tietoa oli liian vähän ja senkin he arvioivat väärin. Toki samaan aikaan ihmiset ovat sodan myötä tulleet yhä varovaisimmiksi ja reagoivat, jos joku esittää kummallisia kysymyksiä.

Ukrainan jo vuonna 2014 alkaneen operaation myötä Kremlin painostus tiedusteluorganisaatioita kohtaan on entisestään lisääntynyt ja paineen alla virheiden määrä kasvaa. Osin näistä syistä agentit ovat jääneet kiinni Euroopassa.

– Heistä on tullut ehkä hieman huolimattomampia kuin tavallisesti.

Agentin tehtävä on värvätä paikallisia

Venäläisen agentin tehtävä on muutaman vuoden komennuksen aikana värvätä ainakin yksi paikallinen agentti. Jos tiedusteluorganisaation koko on kymmeniä henkilöitä, niin valtionsa pettäjiäkin kertyy kymmeniä.

Värväystä vieraan vallan palvelukseen edeltää kattava kartoitus. Sen lisäksi, että Venäjän kiinnostuksen kohteella tulee olla pääsy halutun tiedon äärelle, myös henkilön yksityiselämä riepotellaan yksityiskohtia myöten.

– Tiedustelupalvelut hakevat ihmisiä, joilla on ongelma ja jonka avulla heidät voidaan kiristää yhteistyöhön. Kyse voi olla talousvaikeuksista, avioliiton ulkopuolisista suhteista tai päihdeongelmasta, von Braun sanoo.

– Värvätyn keskeinen tehtävä on raportoida työtovereistaan. Kuka lottoaa, kuka on aina sikana firman juhlissa ja kenellä on pääsy haluttuun tietoon? Tiedustelupalvelut ovat yksinkertaisesti kiinnostuneita kaikesta.

SUOMEN UUTISET