Kansanedustaja Tom Packalén ehdottaa blogissaan, että Ukrainan materiaaliseksi auttamiseksi maalle annettaisiin Espanjan Leopard 2E -panssarivaunut.

Rauhanrahaston rahoilla voitaisiin ostaa Espanjasta Ukrainalle 100 Leopard 2E -vaunua, ja annettaisiin heidän valmistaa lisenssillä tilalle uudet, Tom Packalén ehdottaa.

– Espanjalla on yli 200 Leopard 2E -vaunua, joka on 2000-luvulla lisenssillä valmistettu paranneltu versio 2A4-vaunusta. 2E-vaunujen piti olla jo alun perinkin palveluskäytössä vuoteen 2025, mutta niiden elinkaarta tultaisiin näissä oloissa joka tapauksessa hyvin todennäköisesti jatkamaan. Espanjalla on myös toistasataa vanhaa 2A4-vaunua, jotka se todennäköisesti jo harkitsi antavansa Ukrainaan ennen kuin totesi ne liian huonokuntoisiksi, Packalén pohtii.

Suomen omaa pelotetta ei ole syytä heikentää

Packalénin mukaan Ukraina tarvitsee panssarikaluston, joka on mahdollisimman yhtenäinen. Lisäksi Packalén ei näe järkeväksi vähentää Suomen omaa sotilaallista suorituskykyä ja pelotetta.

– Suomella on vahvat omat asevoimat, joita Venäjäkin pelkää. Pelotetta ei ole syytä heikentää. Suomi on Ukrainan tavoin yksi lännen eturintaman maista. Espanja taas on aika kaukana Euroopan Naton tämänhetkisestä etulinjasta, Packalén painottaa.

– Ukrainaan lähetettävän kaluston on oltava yhtenäistä, jotta huolto ja logistiikka toimivat. Lisäksi miehistön kouluttaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa, jos kaikki vaunut ovat samanlaisia.

Suomen Uutiset