Venäjän propaganda katsoo taaksepäin Neuvostoliiton suuriin päiviin. Mukana on mytologiaa kaukaisemmastakin menneisyydestä. Puolitotuuksien, suorien valheiden, huhujen, myyttien ja salaliittoteorioiden tiimellyksessä ei ole ihme, jos kansalainen kuormittuu ja sulkee valtion televisiokanavan.

Venäjän valtion propaganda nojaa television voimaan ja kansaa on ruudun avulla valmisteltu sotaan vuosikaudet. Sotilasparaateja seurataan tarkasti tuntitolkulla ja tv:ssä on järjestetty äänestyksiä historian merkittävimmästä venäläisestä.

Josif Stalin, Pietari Suuri ja muut sotilaallisesti ansioituneet johtajat sijoittuvat säännönmukaisesti kärkipaikoille.

Samalla Venäjän historiaa kirjoitetaan uusiksi. Neuvostoaikaa arvioidaan taas myönteisessä sävyssä. Sivummalle työnnetään nälänhädät ja puhdistukset, vankileirien saaristo ja köyhyys. Voitto toisessa maailmansodassa on noussut lähes valtionuskonnon asemaan.

Nostalgia, menneisyyden kaipuu ja paluu Neuvostoliiton suurvalta-aikaan ovat Dagens Nyheterin mukaan läpikäyviä teemoja myös valtion kontrolloimassa viestinnässä.

Kertaus on opintojen äiti

Margarita Simonjan nousi 25-vuotiaana RT-propagandakanavan johtoon 17-vuotta sitten. Hän ilmestyy edelleen ilta toisensa jälkeen tv-ruutuun ja kertoo mitä maailman kansalaisten pitäisi ajatella sodasta Ukrainassa. Perusviesti on aina sama ja kertaus opintojen äiti. Ukraina on kiittämätön:

– He haluavat vihollistemme riveihin, Naton jäseneksi. Heistä on tullut pettureita. Ei ole kenellekään epäselvää, miten Venäjä kohtelee pettureita, Simonjan uhosi juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa.

Ukrainan kansan traaginen kohtalo liikuttaa ja kannustaa toimiin kaikkia, joilla vielä on sydän ja itsesuojeluvaisto paikallaan. Sotaa ei saada hevin loppumaan, sillä länsi taistelee Ukrainan rinnalla kädet sidottuna ja syynä ovat Venäjän ydinaseet.

Venäjän propaganda nojaa ydinpelotteeseen

Simonjan venytti Venäjän ydinasedoktriinin suuntaviivoja joulukuussa sanomalla, ettei Venäjä käytä ydinaseita Ukrainassa. Syynä ei ole hänen mukaansa ole huoli mahdollisista siviiliuhreista vaan uskonnosta ja kansallisesta kulttuurista.

– Tärkein syy siihen on se, että siellä on meille pyhiä paikkoja. Putin ei koskaan antaisi käskyä pommittaa vaikkapa Kiovan luolaluostaria, se on täysin poissuljettua.

– Mutta otetaan esimerkiksi Washington tai Lontoo, siellä ei ole meille mitään pyhää.

Kansa ei tiedä mihin uskoa

Venäjän valtion kontrolloima media (muutahan maassa ei käytännössä olekaan) ottaa käskynsä suoraan presidentin hallinnosta. Kreml päättää asioista, joita painotetaan; mitä nostetaan ja mitkä jätetään huomiotta. Sätkynuken rooli saattaa ajoittain häiritä jopa koleerista tähtitoimittajaa.

Pohjimmiltaan kyse on suhtautumisesta totuuteen. Tai valehteluun, jos kääntää asian toisin päin. Television katsojat saavat silmilleen niin monta totuutta, valhetta ja huhua, etteivät he enää tiedä mihin uskoa.

Lopputulos on se, että venäläiset näkevät johtajiensa ehkäpä valehtelevan, mutta niinhän kaikki muutkin heidän mielestään tekevät. Mikään ei ole sitä miltä näyttää. Salaliittoteoriat ovat yhtä uskottavia kuin tarkasti dokumentoitu fakta.

– Jos Venäjällä olisi vapaa media ja kansalaisten pitäisi oikeasti ottaa kantaa Butšan, Mariupolin ja Iziumin sotarikoksiin, niin uskon, että monet kieltäytyisivät silti uskomasta näkemänsä ja lukemaansa. Se liittyy suurvaltakompleksiin, Neuvostoliiton jälkeiseen traumaan, totalitarismin pitkään historiaan, analysoi toimittaja Anna-Lena Laurén.

Vladimir Putin: ”Voitte luottaa vain minuun”

Venäjän presidentti pelaa omaa peliään kaiken keskellä. Hän on tehnyt itsestään käytännössä korvaamattoman ja lähestyy vauhdilla roolia, joka on kuolevaiselle pitkälti ja perinteisesti mahdoton. Jo antiikin ajoilta on peräisin tarina henkilöstä, joka vahasiivin lähestyi aurinkoa.

Toisaalta Putin on itsekin joutunut propagandan ja vääristelyn uhriksi. Hän on tiedustelutietojen mukaan eristäytynyt ja saa informaatiota, joka ei välttämättä vastaa todellista tilannekuvaa kansan mielialoista tai sodan kulusta Ukrainassa. Sielua kalvava epäluulo on diktaattorin pahin vihollinen.

– Ette voi luottaa kehenkään, Putin kertoi Venäjän valtion median toimittajalle New York Timesin mukaan.

– Voitte luottaa vain minuun

SUOMEN UUTISET