

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hyökkäyssota sai kansan liikkeelle – venäläinen keskiluokka ja kutsuntoja välttelevät suurin turistiryhmä Thaimaassa
Presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon alkaneeksi Venäjällä 21. syyskuuta 2022. Hyökkäysota Ukrainassa tuli saman tien lähemmäksi suurkaupunkien isovenäläisiä, jotka siihen asti olivat tuhonneet Ukrainaa lähinnä syrjäseuduilta kotoisin olevien edustajiensa välityksellä. Tiedostaville kansalaisille ja hyvinvoivalle keskiluokalle tuli kiire ottaa hatkat kohti aurinkorantoja.
Pelko joutumisesta tykinruoaksi sai aikaan ryntäyksen, jonka seurauksena 700 000 venäläistä jätti viime syksynä isänmaan taakseen ja suuntasi maailmalle määräämättömäksi ajaksi. Mukana joukossa oli toki myös heitä, jotka saivat tarpeekseen valtion totalitaarisesta linjasta ja päättivät lähteä, ennen kuin olisi liian myöhäistä.
Venäläisiä löytyy maanapaosta isommin joukoin ainakin Kazakstanista, Serbiasta, Turkista, Emiraateista sekä Thaimaasta. Luvut kannattaa toki suhteuttaa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n tilastoihin, joiden mukaan maasta tehtiin 9,7 miljoonaa matkaa ulkomaille heinä-syyskuun välisenä aikana.
Venäläiset valtasivat Thaimaan
Yhdysvaltain ja Euroopan suljettua ovensa Thaimaa on avannut sylinsä venäläisille. Lomaparatiisiin suuntaavat nyt niin keskiluokka, kuin kutsuntoja välttävä nuorempi polvikin. Pelkästään tammikuun ensimmäisillä viikoilla Thaimaahan suuntasi 100 000 venäläisturistia ja he olivat suurin turistiryhmä kuningaskunnassa.
Thaimaa on pidättäytynyt ottamasta kantaa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ja haluaa pitää ilmeisen hyvät välit isoon asiakkaaseen. Turismi on Thaimaalle erityisen tärkeä elinkeino, sillä se muodostaa 12 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.
Venäläiset voivat oleskella Thaimaassa 45 vuorokautta ilman viisumia. Jos lyö tiskiin 17 000 euroa, maassa voi oleskella viisi vuotta.
”Ajattelin olla täällä sodan loppuun asti”
Thaimaa on kelpo paikka etätyön tekijöille ja heitä kutsuntoja pakenevassa kohderyhmässä saattaa olla paljon. Jopa Venäjän hallinto on puuttunut ilmiöön ja yrittää lainsäädännöllä estää maan rajojen ulkopuolelta äiti-Venäjälle tehtävän työn. Kremlin arvion mukaan venäläisyhtiöillä on ulkomailla 100 000 etäosaajaa, kertoo Reuters.
Dagens Nyheter on tavoittanut Thaimaasta 30-vuotiaan Romanin. Tämä raportoi etänä urheilusta ja tekee työtä venäläismedialle. Ikänsä puolesta hän olisi hyvinkin saattanut joutua rintamalle. Hän oli alun perin ajatellut olla Thaimaassa vain muutaman kuukauden mutta aika saattaa venyä pitemmäksi.
– Ukrainalaiset ovat naapureitamme, veljiämme, en halua taistella heitä vastaan.
– Ajattelin olla täällä sodan loppuun asti. Voi mennä siihen saakka, kunnes Putin kuolee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Thaimaan kuningaskunta Venäjän turvallisuuspalvelu it-ala Emiraatit osittainen liikekannallepano FSB Ukrainan sota Venäjän hyökkäys hyökkäyssota etätyö turismi Kazakstan Thaimaa lainsäädäntö kutsunnat Vladimir Putin Serbia Ukraina Turkki Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihervasemmisto ja kokoomus väläyttävät turvapaikkojen myöntämistä venäläisille – perussuomalaisille ei käy: ”Itäraja voidaan ja se täytyy sulkea ensisijaisena toimenpiteenä, kun tilanne kärjistyy”

Demari-Kiljuselta pitkät selitykset, miksi venäläisiä tulisi yhä päästää rajan yli – Leena Meri varoitti sinisilmäisyydestä: ”Suomen turvallisuus pidettävä nyt kirkkaana mielessä”

Poliitikot tarjoamassa turvapaikkoja kutsuntoja pakeneville venäläismiehille – Halla-aho muistuttaa yksinkertaisesta matematiikasta: Itärajan takana on liki 20 miljoonaa armeijan käynyttä ihmistä

Koskela ihmettelee venäläisten tekemien kiinteistökauppojen suurta määrää – puolustusministeriö antanut tänä vuonna luvan yli 200 kiinteistökaupalle

Wihonen: Venäläiset keplottelivat viisumeita halvoilla asunto-osakekaupoilla, kuinka suuresta ilmiöstä ja turvallisuusuhasta on kyse?

Kansalaiset väsyvät valheisiin Venäjällä: Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista – vain Putiniin voi luottaa

Sotapeleissä simuloidaan jo Ukrainan sodan seurauksia: Venäjän tappio voisi johtaa valtion romahtamiseen – suurvallan ydinaseet paikallisten sotalordien käsiin

Koponen vaatii hallitusta mitätöimään Suomessa asuvien venäläisten aseluvat – pysyvä aselupakielto tietyistä rikoksista tuomituille kansalaisuuteen katsomatta

Transnistria on ruutitynnyri Ukrainan ja Moldovan välissä – Cobasnan ammusvaraston räjähdysvoima vastaa ydinpommia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.