Presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon alkaneeksi Venäjällä 21. syyskuuta 2022. Hyökkäysota Ukrainassa tuli saman tien lähemmäksi suurkaupunkien isovenäläisiä, jotka siihen asti olivat tuhonneet Ukrainaa lähinnä syrjäseuduilta kotoisin olevien edustajiensa välityksellä. Tiedostaville kansalaisille ja hyvinvoivalle keskiluokalle tuli kiire ottaa hatkat kohti aurinkorantoja.

Pelko joutumisesta tykinruoaksi sai aikaan ryntäyksen, jonka seurauksena 700 000 venäläistä jätti viime syksynä isänmaan taakseen ja suuntasi maailmalle määräämättömäksi ajaksi. Mukana joukossa oli toki myös heitä, jotka saivat tarpeekseen valtion totalitaarisesta linjasta ja päättivät lähteä, ennen kuin olisi liian myöhäistä.

Venäläisiä löytyy maanapaosta isommin joukoin ainakin Kazakstanista, Serbiasta, Turkista, Emiraateista sekä Thaimaasta. Luvut kannattaa toki suhteuttaa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n tilastoihin, joiden mukaan maasta tehtiin 9,7 miljoonaa matkaa ulkomaille heinä-syyskuun välisenä aikana.

Venäläiset valtasivat Thaimaan

Yhdysvaltain ja Euroopan suljettua ovensa Thaimaa on avannut sylinsä venäläisille. Lomaparatiisiin suuntaavat nyt niin keskiluokka, kuin kutsuntoja välttävä nuorempi polvikin. Pelkästään tammikuun ensimmäisillä viikoilla Thaimaahan suuntasi 100 000 venäläisturistia ja he olivat suurin turistiryhmä kuningaskunnassa.

Thaimaa on pidättäytynyt ottamasta kantaa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ja haluaa pitää ilmeisen hyvät välit isoon asiakkaaseen. Turismi on Thaimaalle erityisen tärkeä elinkeino, sillä se muodostaa 12 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Venäläiset voivat oleskella Thaimaassa 45 vuorokautta ilman viisumia. Jos lyö tiskiin 17 000 euroa, maassa voi oleskella viisi vuotta.

”Ajattelin olla täällä sodan loppuun asti”

Thaimaa on kelpo paikka etätyön tekijöille ja heitä kutsuntoja pakenevassa kohderyhmässä saattaa olla paljon. Jopa Venäjän hallinto on puuttunut ilmiöön ja yrittää lainsäädännöllä estää maan rajojen ulkopuolelta äiti-Venäjälle tehtävän työn. Kremlin arvion mukaan venäläisyhtiöillä on ulkomailla 100 000 etäosaajaa, kertoo Reuters.

Dagens Nyheter on tavoittanut Thaimaasta 30-vuotiaan Romanin. Tämä raportoi etänä urheilusta ja tekee työtä venäläismedialle. Ikänsä puolesta hän olisi hyvinkin saattanut joutua rintamalle. Hän oli alun perin ajatellut olla Thaimaassa vain muutaman kuukauden mutta aika saattaa venyä pitemmäksi.

– Ukrainalaiset ovat naapureitamme, veljiämme, en halua taistella heitä vastaan.

– Ajattelin olla täällä sodan loppuun asti. Voi mennä siihen saakka, kunnes Putin kuolee.

SUOMEN UUTISET