Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ihmettelee muun muassa kokoomuksesta, SDP:stä ja vihreistä tulevia kommentteja, joiden mukaan armeijakomennusta pakoileville venäläisille voisi myöntää turvapaikan Suomesta.

Useiden arvioiden mukaan Venäjältä on viime päivinä lähtenyt naapurimaihin pakoon jopa 200 000 ihmistä. Presidentti Vladimir Putinin määrättyä osittaisen liikekannallepanon monet venäläismiehet pelkäävät nyt joutuvansa osallistumaan Ukrainan sotaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ihmettelee muun muassa kokoomuksesta, SDP:stä ja vihreistä tulevia kommentteja, joiden mukaan armeijakomennusta pakoileville venäläisille voisi myöntää turvapaikan Suomesta.

– Sen tiedon perusteella, joka minulla on, kansalaisten tuki hallintoa ja hyökkäyssotaa kohtaan ei ole sanottavasti vähentynyt konfliktin aikana. Ne, jotka Venäjältä nyt pakenevat eivät niinkään vastusta sotaa tai Ukrainan pommitusta, vaan vastustavat sitä, että he itse tai perheenjäsenensä joutuisivat sotimaan, Halla-aho sanoi eilen A-studiossa.

Venäjän keskiluokka ei ole kärsinyt toistaiseksi

Putin on käyttänyt hyökkäyssotaansa pitkälti Venäjän syrjäseuduilta tuotuja joukkoja, jotka edustavat etnisiä vähemmistöjä.

Niin sanotut ”tavalliset venäläiset”, etenkin Pietarin ja Moskovan keskiluokka, ei ole juurikaan joutunut henkilökohtaisesti tekemisiin sodan kanssa, mutta nyt tilanne on muuttunut.

– Sodan vaikutukset Venäjän keskiluokkaan ovat tähän mennessä olleet aika vähäiset, Halla-aho sanoo.

Sotilaskarkuruus ei turvapaikkaperuste

Perussuomalaiset on kesästä asti vaatinut turistiviisumien keskeyttämistä kokonaan. Rajan yli Suomeen on kuitenkin mahdollista pyrkiä myös hakemalla turvapaikkaa. Suurella todennäköisyydellä hakemusten määrä tuleekin kasvamaan sen jälkeen, kun turistiviisumilla ei enää pääse Suomeen.

Etenkin pääministeripuolue SDP:n riveistä on viime päivinä kuultu vetoomuksia sen puolesta, että Suomen tulisi aktiivisesti pyrkiä tarjoamaan suojaa Venäjältä pakeneville miehille.

Perussuomalaiset on useaan otteeseen muistuttanut, että sotilaskarkuruus ei kuitenkaan ole lain mukainen peruste tarjota suojelua Suomessa. Saman asian myönsi A-studiossa myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), joskin hän huomautti, että turvapaikka-asioiden kommentointi ei kuulu puolustusministerille.

– Turvapaikan saamiseen Suomesta riittävä peruste ei ole se, että ei halua lähteä rintamalle Ukrainaan, Kaikkonen totesi.

Valtamedia hämmentää turvapaikkaspekulaatioita

Marinin hallitusta myötäilevä valtamedia, etenkin Helsingin Sanomat ja Yle, on viime päivinä osoittanut huomattavaa kekseliäisyyttä yrittäessään löytää perusteluja sille, miksi Suomen tulisi tarjota suojaa liikekannallepanoa pakeneville venäläismiehille.

Halla-ahon mukaan on kuitenkin vain hyvä, että Putinin sota osuu nyt myös ”tavalliseen venäläiseen”, joka tähän asti on voinut heiluttaa sotalippua kotisohvalta käsin.

Halla-aho myös toi turvapaikkaspekulaatioihin mukaan hivenen realismia muistuttaessaan, ettei Suomessa ole edellytyksiä tarjota suojaa kaikille sotimishaluttomille venäläismiehille.

– Mobilisaation piirissä teoriassa olevia ihmisiä on Venäjällä noin 20 miljoonaa. Tämä tosiasia ja yksinkertainen matematiikka on syytä ottaa huomioon, kun avosylin ollaan ottamassa vastaan kutsuntoja pakenevia venäläisiä.

SUOMEN UUTISET