SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja esitti eilisessä A-studiossa suomettuneelta haiskahtavaa huolipuhetta Venäjältä pakenevista miehistä, jotka Tuomiojan mukaan eivät hyväksy hyökkäyssotaa Ukrainassa. Perussuomalaisten Riikka Purra totesi, että hän kantaa huolta ukrainalaisista ja heidän auttamisestaan. – Tässä tilanteessa en ole ensisijaisesti huolissani venäläisistä, Purra sanoi.

Suomen itärajalle kasaantuu painetta Venäjän diktaattorin Vladimir Putinin ilmoitettua viikko sitten osittaisesta liikekannallepanosta. Venäläisten haluttomuus astua asepalvelukseen näkyy nyt Venäjältä poistuvan liikenteen kasvuna ja esimerkiksi internetin hakupalveluissa, joissa tapahtui valtava nousu asepalveluksen välttelemiseen liittyvissä hauissa.

Kansan keskuudessa laajasti jaettu näkemys on, että venäläisten turistien ei tulisi saada lomailla Euroopassa saati matkustaa Suomen läpi samaan aikaan kun Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoikin viime viikolla, että Suomi on alkanut valmistella ratkaisua venäläisten viisumien rajoittamiseksi.

Tuomioja vähätteli vilkastunutta rajaliikennettä

Rajaliikenne Suomen rajanylityspaikoilla on vilkastunut hälyttävän paljon viime päivinä.

Eilisessä A-studiossa SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kuitenkin vähätteli tilannetta.

– Viisumien myöntämistä on jo rajoitettu, ja rajan ylitykset ovat radikaalisti vähentyneet. Viime päivinä rajoilla on ollut vain tilapäinen piikki. Sekin on vähäistä verrattuna muihin Venäjän rajoilla tapahtuviin ylityksiin, Tuomioja väitti Ylen A-studiossa eilen.

Samaan aikaan, kun Putinin alaisuudessa toimivat joukot tuhoavat Ukrainan infrastruktuuria, pommittavat siviilialueita ja syyllistyvät sotarikoksiin, demareiden Tuomioja kantaa huolta venäläisten suojelusta Suomessa.

– Olen huolissani niistä ihmisistä, jotka eivät hyväksy sotaa ja joita uhataan sen vuoksi. He tarvitsevat suojelua. Mitenkä heille sitten käy? Tuomioja esitti irvokkaalta kuulostavan kysymyksen.

Tuomioja myös kaipasi humanitaarista viisumia Venäjältä Suomeen pyrkiville.

– On hyvä, että hallitus harkitsee asiaa. Humanitaarinen viisumi on nyt tarpeen. Sellainen on käytössä jo joissakin Euroopan maissa.

Tarvittaessa Suomi saa rajan kiinni ihmismassoilta

Tuomiojan huolipuhetta voi pitää naiivina, ja siinä saattoi havaita myös ummehtunutta suomettuneisuutta suoraan 1970-luvulta.

Riikka Purra huomautti, että tosiasiassa venäläisten enemmistö kannattaa ja tukee hävityssotaa Ukrainassa, ja liikehdintä johtuu siitä, että monet eivät vain halua osallistua sotaan henkilökohtaisesti ja mennä rintamalle.

– Itse kannankin enemmän huolta ukrainalaisista ja heidän auttamisestaan. Siinä Suomi tekeekin oman osuutensa. Tässä tilanteessa en ole ensisijaisesti huolissani venäläisistä, Purra sanoi ja muistutti, että liikekannallepanon pakeneminen tai se, että ei halua rintamalle ei ole turvapaikkaperuste.

Purra huomautti että Tuomiojan väläyttämä humanitaarinen viisumi tulisi koskemaan muitakin kansallisuuksia kuin vain venäläisiä.

– Sitä ei siis voida rajata vain venäläisiä koskevaksi. Näenkin sen huolestuttavana lainsäädännöllisenä toimenpiteenä. Onneksi kuitenkin ministeriöstä on todettu, että se (humanitaarinen viisumi) ei etene tällä hallituskaudella.

Rajan yli on mahdollista pyrkiä myös hakemalla Suomesta turvapaikkaa, ja hakemusten määrä tulee todennäköisesti kasvamaan sen jälkeen, kun turistiviisumilla ei enää pääse Suomeen

Mikäli Venäjältä kohdistuisi Suomeen laajamittainen turvapaikkakanavaa hyväksi käyttävä maahantulo, Suomella on käytössään viime kesänä hyväksytyt rajavartiolain pykälät, jotka tarvittaessa mahdollistavat koko itärajan sulkemisen kansallisen turvallisuuden vaarantumisen pohjalta.

– Laajamittaisen maahantulon tilanteessa Suomen pitää pysyä kovana eikä sallia maahantuloa, Purra painotti.

Järjestelmää on helppo käyttää väärin

Tuomioja jatkoi huolipuhettaan itärajan yli saapuvista venäläismiehistä, jotka muka tarvitsisivat ”turvaa”.

– Onneksi tapauksia ja hakemuksia käsittelevillä viranomaisilla on korkea ammattitaito. On tärkeää, että emme jätä oman onnensa nojaan niitä venäläisiä, jotka toimivat sotapolitiikkaa vastaan, Tuomioja sanoi.

Purra totesi, että vaikka viranomaistasolla onkin korkeaa osaamista, järjestelmää on aina mahdollista myös käyttää väärin.

– Jos ihminen valehtelee, se yleensä menee läpi ja uskotaan. Järjestelmä ei mahdollista erojen tekemistä sen enempää Lähi-idän turvapaikanhakijoiden välillä kuin venäläistenkään turvapaikanhakijoiden välillä.

SUOMEN UUTISET